Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/File

 

Biztonsági óvintézkedésre hivatkozva leállították a zaporizzsjai atomerőmű utolsó eddig működő reaktorát is. Névleg arra hivatkozva, hogy a kahovkai gát felrobbantása miatt áradások vannak a térségben, a hűtővíz mennyisége pedig korlátozott. A döntéshez azonban az is hozzájárulhatott, hogy az atomerőmű közelében tüzérségi harcok folynak, a létesítmény az ukrán ellentámadás egyik fő irányának vonalán fekszik.

 

Az Enerhodar atomerőművet – Európa legnagyobb, hat reaktorból álló erőmővét – tavaly március óta az oroszok uralják, az ukránok legalább egyszer megpróbálták visszafoglalni – eredménytelenül.

 

A harcok miatt korábban öt reaktort hideg állapotba helyeztek, vagyis leállították az atommáglya folyamatát. Az utolsó reaktort csütörtökön állították le.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán Enerhoatom szerint a kahovkai gát átszakadása nem veszélyezteti közvetlenül az atomlétesítmény biztonságát. Szakértők szerint ugyanakkor a vízduzzasztóban lévő víz szintje két nappal ezelőtt a kritikus szint alá csökkent, így nem szivattyúzható belőle több víz. Ráadásul hűtésre nemcsak a reaktoroknak, hanem az elhasználódott nukleáris fűtőelemek tárolójának is szüksége van. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség – cáfolva Kijev korábbi állítását, miszerint nukleáris katasztrófa várható – kijelentette, hogy az erőmű két-három hónapra elegendő hűtővízzel rendelkezik saját tárolóiban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!