SITA/AP Photo/Domenico Stinellis

 

Főként humanitárius kérdésekről tárgyalt szerdán Moszkvában Jurij Usakovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadójával Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború ügyében közvetítő pápai megbízott – közölte Paolo Pezzi moszkvai katolikus érsek a KNA katolikus hírügynökségnek nyilatkozva.

 

A főpap tájékoztatása szerint a találkozón főként a hadifoglyokról és a kiskorú menekültek megsegítéséről esett szó.

 

A Kreml közlése szerint Usakov az ukrajnai konfliktus politikai-diplomáciai megoldásának lehetséges módozatairól tárgyalt a pápai küldöttel.

 

 hirdetes_810x300  

„Már többször kijelentettük, hogy nagyra értékeljük a Vatikán erőfeszítéseit és kezdeményezéseit az ukrajnai válság békés megoldására, és üdvözöljük a pápa törekvését, hogy segítsen véget vetni az ukrajnai fegyveres konfliktusnak” – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

 

Ferenc pápa május végén bízta meg Matteo Zuppi bíborost, az olasz katolikus püspöki konferencia elnökét, bolognai érseket, hogy vezesse az ukrajnai konfliktus lezárását célzó békemissziót. Zuppi bíboros három héttel ezelőtt Ukrajnában járt, ahol többek között Volodimir Zelenszkij elnökkel is tárgyalt.

 

Moszkvai látogatásának utolsó napján, csütörtökön Zuppi a tervek szerint még Kirill orosz ortodox pátriárkával is találkozik, este pedig szentmisét mutat be a moszkvai katolikus székesegyházban. A 67 éves bíboros szoros kapcsolatban áll a római Szent Egyed (Sant’Egidio) katolikus bázisközösséggel, amely már több nemzetközi konfliktus megoldásában sikerrel közvetített.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!