Nyitókép forrása: mti

 

A magyarországi szlovák nagykövetség kiállt a budapesti Pride mellett. Néhány évvel korábban Rastislav Káčer akkori budapesti szlovák nagykövet is így tett, amiből komoly belpolitikai botrány kerekedett Szlovákiában. Most aligha kell arra számítani, hogy a progresszív Zuzana Čaputová kormánya előveszi a külképviselet vezetőit.

 

Pavol Hamžík budapesti szlovák nagykövet a közösségi hálón tette közzé a nagykövetségeknek a budapesti szivárványos fesztivált támogató nyilatkozatát.

 

„A 28. Budapesti Pride Fesztiváljának alkalmából mi, alulírott nagykövetségek és kulturális szervezetek teljes támogatásunkat fejezzük ki a magyarországi LGBTQI+ közösség tagjai számára”

 

írják a közös nyilatkozatban, melyet a budapesti szlovák nagykövet is aláírt.

 hirdetes_810x300  

 

A nyilatkozatban arról is írnak, hogy nyugtalanítja őket a magyarországi politikai retorika és a törvények, amelyek hozzájárulnak a közösség stigmatizálásához. Az, hogy milyen diszkriminatív törvényekre gondolnak, nem derül ki a nyilatkozatból.

 

Magyarországon 2009 januárjától regisztrált partnerséget köthetnek a homoszexuális párok. A magyar alkotmány ezzel együtt a házasságot mint a nő és férfi kapcsolatát rögzíti ugyanúgy, mint a szlovák alkotmány. Hamžíkot tehát a szlováknál liberálisabb magyar állapot nyugtalanítja…

 

 

standard.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.