Nyitókép: AP Photo/Mary Altaffer

 

Az Egyesült Államok továbbra is „mindent megtesz” annak érdekében, hogy Oroszország szabadon exportálhasson élelmiszert, ha helyreáll az ukrán gabona Fekete-tengeren történő biztonságos átszállítását lehetővé tevő megállapodás – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön.

 

Oroszország júliusban kilépett a Törökország és az ENSZ által tavaly közvetített megállapodásból, amely lehetővé tette, hogy a háború alatt is gabonát exportáljanak az ukrán kikötőkből a Fekete-tengeren keresztül. Ennek köszönhetően enyhült az élelmiszerválság a világon.

 

„Természetesen a megállapodáshoz való visszatérés esetén továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenki, beleértve Oroszországot is, szabadon és biztonságosan exportálhassa élelmiszereit és élelmiszertermékeit“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Blinken az újságíróknak az ENSZ-központban.

 

„Szeretnénk látni ezeket az élelmiszereket a világpiacokon. Azt akarjuk, hogy mindenki profitáljon az alacsonyabb árakból“ – mondta az amerikai miniszter, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai orosz katonai agresszió által okozott élelmiszer-ellátási bizonytalanságról szóló ülésén elnökölt.

 

Az ülésen számos ország csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország kilépett a megállapodásból, és felszólították Moszkvát, hogy gondolja át.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!