Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Paul White

 

Úgy fest, mégsem lesznek újabb előrehozott választások Spanyolországban, mi több, hiába ért el győzelemmel felérő eredményt a jobboldal, a baloldal folytathatja a kormányzást. Ha ez beigazolódik, az azt jelenti, hogy Pedró Sanchez szocdem kormányfő stratégiája, hogy előremenekülve még azelőtt gyorsan előrehozott választásokat írt ki (július 23.), mielőtt a progresszív és baloldali pártok teljesen meggyengülnek, sikeres volt.

 

A mérleg nyelve a katalánok lehetnek, akikkel anno a spanyol karhatalom nagyon csúnyán elbánt a 2017-es függetlenségi népszavazás során. A Junts mikropárt a képviselők eskütétele során a szocdem házelnökre adta le a voksát. Bár önmagában a Junts állásfoglalása nem jelenti automatikusan a baloldal újbóli kormányzását, azt jelzi, hogy a jobboldalnak szűkül a mozgástere a kormányalakításra.

 

A júliusi választásokon a jobboldal 171, a baloldal pedig szintúgy 171 mandátumot szerzett a 350 fős spanyol törvényhozásban. A Junts a rendőrökkel szétvert katalán népszavazás óta emigrációban élő Charles Puigdemont volt katalán tartományi miniszterelnök pártja. Az, hogy most a szocdemek javára szavaztak, növeli az esélyét annak, hogy Sánchez koalíciójának szavaznak bizalmat szeptemberben esedékes parlamenti bizalmi szavazáson.

 

A Junts egyébként korábban azt a feltételt szabta a bal- és jobboldali tömbnek is, hogy támogatásáért cserébe teljes amnesztiát kér a függetlenségi népszavazás miatt elítéltek javára, valamint követelte egy új függetlenségi népszavazás megtartását úgy, hogy arra ezúttal Madrid is áldását adja.

hirdetes

 

A Politico úgy tudja, hogy a mostani házelnökről szóló szavazás alkalmával a katalán párt egyik feltételére sem tettek ígéretet a szocialisták. Helyette a Junts a katalán nyelv hivatalos használatát segítő intézkedésekre kapott ígéretet, illetve azt, hogy egy különleges bizottságot hoznak létre a katalán szeparatisták megfigyelésének kivizsgálására.

 

Egyelőre korai lenne azt mondani, hogy a baloldal magabiztos lehet. A Junts húzása ugyanis bizonyos szempontból nem jelent többet, mint egy újabb előrehozott választások elkerülését, ami a jobboldalt is versenyben tartja kormányalakítás terén. Ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a baloldal csak egy nagyon ingatag kormányt lenne képes létrehozni, amelynek működése akár káoszba is fulladhat. 

 

Valószínű, hogy Sánchez most abban reménykedik, hogy a Junts mostani szavazására hivatkozva meggyőzheti VI. Fülöp spanyol uralkodót arról, hogy bízza meg a kormányalakítással.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!