Nyitókép: CCTV/AP

 

Szombaton a tajvani védelmi minisztérium fokozatosan 42 egymást követő katonai repülőgép behatolást regisztrált Tajvan légvédelmi övezetébe. A légvédelmi zóna megsértésére nem sokkal azután került sor, hogy Kína jelentést tett közzé a Tajvan melletti katonai gyakorlatok kezdetéről.

 

Az AFP hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a kínai hadsereg a katonai gyakorlatával arra reagál, hogy William Lai tajvani alelnök hazafelé menet paraguayi látogatásáról megállt az Egyesült Államokban.

 

A kínai Hszinhua hírügynökség szerint a haditengerészet és a légierő vesz részt a gyakorlatokon. A manőverek feltehetően azt próbálják letesztelni, hogy a hadsereg képes-e „átvenni az irányítást a légi és tengeri tér felett”, és képes-e harcot vívni „valós harci körülmények között”.

 

hirdetes

Egyúttal „erős figyelmeztetést jelentenek a tajvani szeparatisták külföldi elemekkel való összejátszása és provokációi ellen” – idézték a Xinhua a kínai fegyveres erők szóvivőjét, Sh’ Ihot.

 

Amint az AFP beszámolt róla, Tajpej „határozottan elítéli ezt az irracionális és provokatív magatartást (Kína részéről), és megfelelő erőket küld a válaszadásra… Tajvan szabadságának, demokráciájának és szuverenitásának védelmében”.

 

Kína területe részének tekinti Tajvant, és többször is azzal fenyegetőzött, hogy erőszakot alkalmaz a megszálláshoz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!