Nyitókép: AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn előre be nem jelentett látogatásra érkezett Athénba, ahol Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnökkel találkozik és részt vesz a balkáni országok vezetőinek informális vacsoráján. Ezt a görög miniszterelnöki hivatal jelentette be.

 

Zelenszkij maga tájékoztatott Görögországba érkezéséről a Telegram platformon. Kijelentette, hogy napirenden van egy találkozó Katerine Sakellaropoulos görög elnökkel is.

 

A kilenc balkáni ország legmagasabb szintű képviselőinek kötetlen vacsoráját tartják hétfőn Athénban. Zelenszkij mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is részt vesz rajta.

hirdetes_starlux810x300

 

A vacsorát az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó 20. évfordulója alkalmából rendezik, amelyen Thesszalonikiben megerősítették a térség európai perspektíváját. Zelenszkij Dániából repült a görög fővárosba, ahol vasárnap óta tartózkodott, és Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel tárgyalt, hétfőn pedig a dán parlamentben szólalt fel.

 

Dánia volt a harmadik hétvégi állomása előre be nem jelentett európai országok körútjának. Zelenszkij szombaton Svédországba érkezett, ahol Ulf Kristersson miniszterelnökkel tárgyalt Gripen vadászgépek beszerzésének lehetőségéről az ukrán légierő erősítésére. Kristersson később hétfőn jelezte, hogy Svédország egyelőre nem biztosítja Kijevnek a Gripeneket. Az ukrán elnök vasárnap először Hollandiába költözött, ahol Marko Rutte miniszterelnökkel találkozott. Ezt követően megerősítette, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket biztosít Ukrajnának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.