Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Az EU megszünteti az ukrán termények behozatalát tiltó intézkedéseket, amelyek hatálya péntek éjfélkor jár le. Brüsszel szerint már nem állnak fenn azok a piaci torzulások, amelyeket korábban az  erősen kifogásolható minőségű ukrán gabona dömpingje okozott Közép-Európában. A mostani brüsszeli döntés véget vet annak az európai szintű importkorlátozásnak, amit a közép-európai országok kényszerítettek ki saját agrárágazatuk védelmében. Lengyelország és Magyarország egyértelművé tette, hogy saját hatáskörben továbbra is fenn fogják tartani az importkorlátozásokat, ami azonban nem egyenlő az ukrán gabona tranzitjának (keresztülszállításának) tilalmával, ami eddig is megvalósulhatott.

 

A dolog érdekessége, hogy épp a minap engedélyezte elnöki rendelettel Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a génmódosított termények termesztését Ukrajnában.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ukrán gabona exportjában rengeteg nyugat-európai és amerikai vállalat érdekelt, ráadásul a célországok között is zömében vásárlóerővel rendelkező tehetős országok vannak, és nem a szegény afrikai országok, ahogy azt Kijev és Brüsszel állítja nyilatkozataiban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!