Nyitókép forrása: SITA/Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix via AP

 

Ukrajna hétfőn hivatalosan is beperelte Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot a Kereskedelmi Világszervezetnél, amiért a három ország meghosszabbította az ukrán gabona importkorlátozását. Egészen bizarr módon Ukrajna azzal érvel, hogy az országok megszegték az EU közös szabályait.

 

Lengyelországban már a lengyel-ukrán „mézeshetek” végéről írnak a sajtóban. Szlovákia visszafogottan nyilatkozik, az illetékesek igyekeznek elkerülni, hogy kampánytémává váljon az ukrán ellenlépés, holott Szlovákia (a lengyelekhez hasonlóan) Ukrajna egyik fő katonai támogatója volt.

 

Kijev döntése azért is ellentmondásos, mert az ukrán gabona tranzitja – ahogy eddig is – ezután is folytatódhat. Vagyis ha igaz lenne az az ukrán narratíva, hogy a globális gabonaellátás a célja, akkor ennyivel megelégednének. Sajnos nem ez a helyzet, mert a szállítási költségek miatt az ukrán gabona versenyképessége nem akkora, mint lenne szállítási költségek nélkül. Így most azt várják el Közép-Európától, hogy saját agrárpiacát áldozza be az ukrán érdekekért.

 

A bolgárok ebbe beleegyeztek, de a gazdák azonnal az ukrán határra mentek tüntetni. Románia egyelőre csak azt ígéri, hogy egy hónapra hosszabbítaná meg az importkorlátozásokat. Lengyelország és Magyarország az év végéig fenntartaná az intézkedéseket.

 

Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter egyelőre kitart amellett, hogy a nemzeti agrárgazdaság védelme prioritás, még akkor is, ha Szlovákia szolidaritást mutat Ukrajna felé.

 

Ukrán hála: Kijev Magyarország és Lengyelország mellett Szlovákiát is bepereli

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!