Nyitókép forrása: SITA/Genya Savilov, Pool Photo via AP

 

Magyarország és Lengyelország mellett Szlovákiát is beperelné Kijev az ukrán gabona importkorlátozása miatt. Már az elején szögezzük le: nem a gabona tranzitjáról, hanem importjáról van szó, vagyis Kijev azt várja, hogy a közép-európai országok hagyják tönkretenni saját agráriumukat az Ukrajnában ténykedő amerikai, holland, stb. tulajdonban lévő agrárvállalatok profitjáért.

 

A dolog ellentmondásossága abban áll, hogy Lengyelország és Szlovákia is Ukrajna legnagyobb katonai támogatói közé tartozik. Szlovákia tavaly titokban átadta egyetlen S-300-as nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerét, majd 30 BPM gyalogsági páncélost, idén 13 MiG-29-est hozzájuk tartozó rakétákkal, valamint KUB közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerét.

 

És most jön az ukrán hála. Szeptember 15-én lejártak az uniós importkorlátozások, de Budapest, Pozsony és Varsó is jelezte, hogy saját hatáskörben fenntartják az ukrán gabona behozatali tilalmát – bár a keresztülszállítást továbbra is lehetővé teszik.

 

Tarasz Kacska, Ukrajna kereskedelmi képviselője a Politiconak azt nyilatkozta:

 

„Ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap elkezdjük a jogi eljárást”

 

mondta, hozzátéve, hogy mivel a lengyelek az ukrán gyümölcs- és zöldségkivitel ellen hasonló korlátozásokat vetettek ki, ezért Kijev „megtorlásra” készül.

 

Kacsak szerint

 

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel szemben nem csupán az EU belső ügye, hanem felveti a legnagyobb rendszerszintű aggodalmakat is azzal kapcsolatban, hogy „bízhatnak-e a nemzetközi kereskedelmi partnerek abban, hogy Brüsszel az EU nevében beszél”

 

véli a nem EU-tag Ukrajna képviselője.

 

Halász Béla: Jó tett helyébe jót ukrántól ne várj!

 

Kijev a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) perli be a három országot. A dolognak Szlovákiában várhatóan hatása lesz a választási kampányra is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.