Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Seth Wenig

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, az ENSZ Közgyűlésben tartott beszéde során lényegében orosz szövetségesnek titulálta Magyarország mellett Lengyelországot és Szlovákiát, illetve mindazokat, akik saját agrárpiacuk védelmében korlátozzák az ukrán gabona importját. Pedig az egyoldalú importtilalmat bevezető országok sora nőhet, újabban Horvátország is fontolgatja, hogy gátat szab az ukrán gabonadömpingnek, és kizárólag a tranzitot engedélyezi. Sőt, a bolgárok sem feküdtek meg teljesen Kijevnek.

 

„Létrehoztunk egy átmeneti tengeri exportfolyosót kikötőinkből. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy fenntartsuk a szárazföldi gabonaexport-útvonalakat. És nagyon nyugtalanító, amikor egyesek Európában, egyes barátaink Európában politikai színházzá degradálják a szolidaritást azzal, hogy hisztériát keltenek a gabonaexport körül. Úgy tűnhet, hogy saját érdekeiket követik, valójában azonban a moszkvai színészek díszleteit támogatják alá”

 

mondta Zelenszkij. Kijelentésével hatalmas felháborodást keltett Lengyelországban, ahol októberben tartanak parlamenti választások.

 

Szlovákiában egyelőre nem kelt túl nagy hullámokat az, hogy Ukrajna a WTO-nál perelte be Szlovákiát (is) a gabondömping elleni intézkedések miatt. Mivel az ukrán döntés az ellenzék malmára hajtja a vizet a tíz nap múlva esedékes választásokon, ezért a sajtó és a liberális pártok óvatosan közelítenek a kérdéshez.

 hirdetes_810x300  

 

A lengyel államfő, aki szintén részt vett és beszédet is mondott az ENSZ Közgyűlésén, Ukrajnát egy fuldoklóhoz hasonlította, aki nem nézi, kit nyom a víz alá, miközben pánikszerűen próbál a felszínen maradni:

 

„Mindenki, aki már részt vett egy fuldokló megmentésében, tudja, hogy rendkívül veszélyes, mert a mélybe ránthatja [megmentőjét is]. Hasonló a helyzet Lengyelország és Ukrajna esetében is. Ukrajna kétségtelenül Oroszország támadásától szenved, és nagyon nehéz helyzetben van, bármibe belekapaszkodik, amibe lehet. Megütközhetünk ezen? Természetesen. Meg kell védenünk magunkat attól, hogy ártson nekünk egy fuldokló [akit ki akarunk menteni]? Természetesen úgy kell cselekednünk, hogy megvédjünk magunkat, ha a fuldokló árt vagy lehúz minket, és nem vár a segítségre”

 

mondta Duda.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Duda és Zelenszkij az ENSZ Közgyűlés alkalmával ezúttal nem találkoztak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.