Nyitókép: euronews

 

Ebrahim Raiszi iráni elnök az ENSZ-közgyűlés előtt tartott hosszú beszédében azzal vádolta Amerikát, hogy szítja az ukrajnai háborút. A beszéd közben Izrael ENSZ-nagykövete egyszemélyes demonstrációba kezdett az iráni nők védelmében.

Az iráni elnök azt állította, hogy az ukrán városokat támadó, iráni gyártmányú drónokat már a háború kitörése előtt eladták. Teheránt ugyanis többször megvádolták azzal, hogy az orosz félt támogatja és segíti a háborúban.

 

Raiszi kijelentette: támogatja a békét Ukrajnában. Ez a beszéd éppen azon a napon hangzott el, amikor Teherán fogadta az orosz védelmi delegációt, élén Szergej Sojgu védelmi miniszterrel.

 

hirdetes_starlux810x300

Az iráni elnök azt állította, hogy legyőzte az amerikai hírszerzésnek a rezsimje megdöntésére irányuló erőfeszítéseit, és hozzátette, hogy a jövő az ő szférájába tartozó országoké, és a nyugat napjai lejártak.

„A világ egy újszerű nemzetközi rendbe megy át, és a világ „amerikanizálásának” terve megbukott,”

 

mondta, hozzátéve, hogy a Nyugat „identitás- és funkcionalitási válsággal néz szembe, és a világot erdőnek, önmagát pedig gyönyörű kertnek látja”. Azzal is vádolta Amerikát, hogy az ukrajnai háborút szítja, hogy gyengítse Európát.

 

Raiszi beszédének napján az USA új szankciókat vezetett be iráni, kínai, orosz és török magánszemélyek és szervezetek ellen, miután az orosz csapatok újabb nagyszabású dróntámadást indítottak ukrán városok ellen.

 

Az amerikai pénzügyminisztérium újabb korlátozásai hét személyt és négy szervezetet céloztak, amelyek Irán pilóta nélküli légi járművek (UAV) és katonai repülőgépek fejlesztésével állnak kapcsolatban.

 

Raiszi elmondta: „Ha van dokumentumuk arról, hogy Irán a háború kitörése után fegyvereket vagy drónokat adott az oroszoknak, akkor azt be kell mutatniuk.

Az Iránnak teret adó ENSZ ellen tiltakoztak

 

A beszéd hatására Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete kivonult, azzal vádolva az ENSZ-t, hogy vörös szőnyeget terít „Teherán mészárosa” elé. Felemelte Mahsa Amini, a kurd nő képét, aki a rendőrség őrizetében halt meg egy évvel ezelőtt, ahová azért került, mert nem megfelelően viselte a hidzsábot. A fotóra az volt írva: Az iráni nők szabadságot érdemelnek, MOST!

 

Seth Wenig/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
Izrael ENSZ-nagykövete a beszéd közben feltartotta Mahsa Amini képét. Kép forrása: euronews

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.