Nyitókép forrása: SITA/AP

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán bejelentette, hogy Lengyelország felfüggesztette fegyverszállításait Ukrajnának, miután az ukrán gabonaimport körüli vita miatt megromlott a két ország kapcsolata. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlésén mondott beszédében lényegében orosz szövetségesnek titulálta Lengyelországot (és Magyarországot, valamint Szlovákiát is), amiért korlátozzák az ukrán mezőgazdasági termékek importját. Kijelentései miatt a lengyel külügy berendelte a varsói ukrán nagykövetet, majd Morawiecki megfenyegette Kijevet, hogy kiszélesíti az embargó alá vont ukrán termékek listáját. Nagyon úgy fest, hogy a választási hajrát megélő Lengyelország nem tűri a kijevi arroganciát.

 

Arroganciából pedig nem volt hiány. Az amerikai hátszél miatt agresszív diplomáciához szokott Ukrajna kormányfője, Denisz Smihal politikai populizmussal vádolta meg a lengyel kormányt, amely választások előtt áll, majd arról beszélt, hogy Ukrajna „nem engedheti meg, hogy egyesek populista eredményeket érjenek el az ő kárukra”. Ez pedig már a lengyel választásokba való beavatkozás határát súrolja.

 

Morawiecki a lengyel Polsat News-nak nyilatkozva jelentette ki, hogy Lengyelország segít „legyőzni a barbár oroszokat”, de nem érthet egyet saját agrárpiacának destabilizációjával, amit az ukrán gabona okozna. 

 

Ugyanakkor kijelentette, nehezményezi, hogy

hirdetes

 

az ukrán oligarchák a lengyel piacra nyomnák be gabonájukat, tekintet nélkül a lengyel gazdák érdekeire.

 

Ezt követően kijelentette:

 

Ukrajna további felfegyverzése helyett Lengyelország maga akarja megvédeni magát a legmodernebb fegyverekkel. „Ha védekezni akarunk, tudnunk kell mivel védekezni”

 

mondta, hozzátéve, hogy ennek érdekében növelték a hadi megrendelések volumenét.

 

Nem sokkal ezt követően Mateusz Morawiecki a közösségi hálón még egyértelműbben fogalmazott:

 

„Már nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, mert most már Lengyelországot fegyverezzük fel”

 

írta.

 

 

Az előzményekről alábbi cikkeinkben olvashat:

 

Gabonavita: Zelenszkij közvetve oroszbérencnek nevezte Lengyelországot és Szlovákiát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.