Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough

 

Miközben taktikai sikereket könyvel el Ukrajna a harctéren, a politikában és a stratégiai hadszíntéren egyre szűkül a mozgástere. A nyugati sajtóban egymást érik az Ukrajna támogatásának csökkenéséről és az ellentámadás kudarcáról szóló cikkek. Zelenszkij washingtoni látogatása már nem kapott akkora figyelmet, és a Kongresszus előtt sem mondhatott beszédet. De főleg: megromlott a viszony Lengyelország és Ukrajna között, ami valószínűleg nemcsak a lengyel választási kampány következménye, hanem a nyugati támogatások csökkenése miatti ukrán pánik tünete. Körkép-összefoglaló.

 

Lehet akárhogy értelmezni az ukrán gabonadömping körüli vitát, az ukránok akkor is arrogánsan viselkedtek, Lengyelország pedig kimondta, hogy leállnak a fegyverszállításokkal. Szlovákiában minden releváns, potenciális kormánytényező párt azt hangoztatja, hogy már nincs olyan fegyver, amit átadhatnának Ukrajnának – csak a PS és az SaS erőlteti továbbra is Ukrajna felfegyverzését.

 

De nem csak térségünkben változik a szélirány. Észtország, amely GDP-arányosan Ukrajna legnagyobb támogatója volt, szintén rendkívül hallgatag, mióta az oroszellenes szankciók szigorítása és a kereskedelmi kapcsolatok teljes leépítése mellett érvelő Kaja Kallas miniszterelnök férjéről kiderült, hogy cége az uralkodó politikai narratíva ellenére oroszokkal üzletelt.

 

hirdetes_starlux810x300

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán arról beszélt, hogy Lengyelország immáron saját hadseregére összpontosít, és leáll az Ukrajnának szánt fegyverszállításokkal. Hiába próbálta csütörtökön és pénteken Andrzej Duda lengyel elnök és John Kirby amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó finomítani Morawiecki szavait, olyan kijelentések nem hangzottak el, amelyek a változó lengyel trendet megcáfolnák.

 

Az egész botrány kiváltó oka az volt, hogy az ukránok Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot beperelték a Kereskedelmi Világszervezetnél, amiért nem engedik be piacukra az ukrán mezőgazdasági termékeket. Később Volodimir Zelenszkij egy lapon említette Lengyelországot és Szlovákiát Oroszországgal az ENSZ előtt mondott beszédében, ami általános felháborodást váltott ki a lengyel közvéleményből. Lengyelország pedig az importtilalom alá eső ukrán termékek listájának kiszélesítését helyezte kilátásba. Az eszkaláció nem ért véget.

 

Csütörtökön Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter az X-en arról írt, hogy Lengyelország segíteni akarja Ukrajnát, de Ukrajna politikája „káros, fájdalmas és sértő”.

 

„Az ukrán politikusok nyilatkozataiban napokban megjelent lengyel-orosz összehasonlítás rendkívül sérti a lengyel társadalmat. (…) Ma azon tűnődünk, hogyan említhetik az ukránok egy lapon a lengyeleket és az oroszokat egy lapon az ukránok elleni agresszió kapcsán. Lengyelország, akárcsak Ukrajna, évszázadokig volt az orosz imperializmus áldozata (…). Kormányunk Ukrajnának és az ukránoknak nyújtott segítsége csaknem minden lengyel család Ukrajna iránti megértésének és együttérzésének volt köszönhető. Ezért Ukrajna jelenlegi politikája nemcsak káros és fájdalmas számunkra, hanem mindenekelőtt sértő. Alogha valószínű, hogy ezt [a lengyelek] gyorsan elfelejtik”

 

írta Rau, majd hozzátette:

 

„Hiszünk Ukrajna győzelmében, nem állunk félre. De nem engedjük, hogy a két ország kapcsolatát a magántőke és a Lengyelországgal és Ukrajnával ellenséges külföldi érdekek nevében áruba bocsássa”

 

fogalmazott.

 

Csalódás keltő lehet Kijev számára az amerikaiak támogatási csomagja is. Nem tartalmazza uganis azokat az nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, amelyekért az ukrán vezetés már jó ideje lobbizik. És ha az amerikaiak nem tesznek legalább ígéretet az ATACMS-ek átadására, akkor kétséges, hogy a németek hajlandók lesznek átadni saját, szintén nagy hatótávolságú Taurus rakétáikat.

 

Sőt, a legutóbb bejelentett amerikai támogatási csomag is igencsak szerény, annak ellenére, hogy Zelenszkij a háború kitörése óta mindössze másodszor ment személyesen lobbizni Washingtonba. A Pentagon által közölt adatok szerint a csomagban vannak légvédelmi rakéták, 155 mm-es tüzérségi lőszerek (kazettás lőszerek is!), Javelin páncéltörő eszközök, kézifegyver-muníció és harcjármű-alkatrészek. Hiányoznak belőle az F-16-osok és a hozzájuk tartozó eszközök, újabb Patriot rendszerek, amelyek az energiaszektort érő orosz támadásokkor rendkívül fontosak. Szintén hiányoznak a péncélosok a listából.

 

Az sem véletlen, hogy az amerikai progresszív csatorna, a CNN épp Zelenszkij amerikai látogatására időzítette annak a felmérésnek a nyilvánosságra hozatalát, amely szerint az amerikaiak többsége már nem helyesli Ukrajna további katonai támogatását.

 

Ha ezekhez hozzávesszük a nyugati sajtóban is megjelent ukrán korrupciós ügyeket, Zelenszkij, mint vezető pozíciójának mediális megkérdőjelezését, az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatos vádakat, és az Európa-szerte uralkodó gazdasági-politikai kifáradást Ukrajna támogatása kapcsán, Kijev helyzete egyre reménytelenebb.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.