Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mary Altaffer

 

A nyugati hatalmak Ukrajnának nyújtott támogatásukkal de facto közvetlen háborúban állnak Oroszországgal – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésén egy sajtótájékoztatón.

 

„Nevezhetik akárhogy, de ellenünk folytatnak közvetlen háborút. Nevezhetjük ezt hibrid háborúnak, de ez a lényegen semmit sem változtat”

 

mondta Lavrov. A nyugati hatalmak, főleg az USA, politikai szinten azt kommunikálja, hogy el akarja kerülni az Oroszországgal való közvetlen konfrontációt, ezért nem küld amerikai katonákat Ukrajnába, és elhatárolódott Ukrajna orosz területek elleni támadásaitól is.

 

Lavror szerint azonban a sokmilliárd eurós katonai támogatás, amit a Nyugat Kijevnek nyújtott, valamint az amerikai és brit hírszerzési támogatás (ez teszik lehetővé Ukrajna számára, hogy súlyos csapásokat hajtson végre orosz célpontok ellen – a szerk.), valamint a nyugati tanácsadók jelenléte Ukrajnában azt jelzi,

hirdetes_starlux810x300

 

„a Nyugat de facto háborúban áll velünk, amely során az ukránok karját és testét használja fel”

 

Lavrov felhívta a figyelmet a nyugati zsoldosok jelenlétére is Ukrajnában. Az orosz külügyminiszter „megmosolyogta” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tízpontos béketrvét is, ami hatalmas kártérítést és az összes megszállt terület (beleértve a Krímet) visszaszolgáltatását követeli Moszkvától.

 

Lavrov szerint a béketervből azt a következtetést vonják le, „mindenki tudja Nyugaton, hogy a terv kivitelezhetetlen, de senki sem akarja megérteni, miért folyik a háború”.

 

Később az orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy a Nyugat „a hazugság birodalma”, amely előszeretettel tesz olyan ígéreteket, amit aztán nem tart be.

 

Lavrov azt is kijelentette, hogy Oroszország készen áll tárgyalni Ukrajnáról, de csak tűzszünet nélkül, mert Moszkvát egyszer már megvezették. 

 

„2022 márciusában és áprilisában is voltak tárgyalások, de két nappal később jött Bucsa (az úgynevezett bucsai mészárlás napvilágra kerülése), mert valaki Londonban és Washingtonban nem akarta, hogy véget érjen ez a háború”

 

mondta.

 

Körkép.sk, TASS, TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!