Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Fagypont felé araszol Ukrajna és Lengyelország viszonya. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Észak-Amerikából hazafelé ugyan megállt Lengyelországban és ukrán állami kitüntetésben részesített két ukrán menekülteket segítő lengyel önkéntest, lengyel politikusokkal vagy tisztviselőkkel azonban nem találkozott.

 

Zelenszkij a kitüntetést követően a X-en köszönetet mondott Lengyelországnak és a lengyel népnek a katonai segítségért.

 

Az ukrán-lengyel viszony az gabonaexport miatt romlott meg látványosan. Mivel Lengyelország saját agrárpiaca védelmében meghosszabbította és kiszélesítette az ukrán mezőgazdasági termékek importjának tilalmát, Ukrajna beperelte (Magyarország és Szlovákia mellett) a Kereskedelmi Világszervezetnél.

 

 hirdetes_400x285  

Ezt követően Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésen mondott beszédében Oroszország támogatójának titulálta azokat az országokat, akik blokkolják az ukrán gabona importját, ami mélységesen felháborította a lengyeleket, akik zsigerből oroszellenesek. Andrzej Duda lengyel államfő fuldoklóhoz hasonlította az ukránokat, akik páni félelmükben nem nézik, hogy az őt megmentőt is megfojtják.

 

Nem sokkal később Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő jelezte, hogy Lengyelország nem küld több fegyvert Ukrajnának. Később Duda államfő próbálta finomítani Morawiecki kijelentését. Tény azonban, hogy Lengyelország saját védelmi képességei kárára küldött fegyvereket, páncélosokat Ukrajnának.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.