Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Brüsszel felszólította a TikTokot, valamint a Facebook és a Google tulajdonosát: tegyenek meg mindent, hogy megvédjék a választásokat a külföldi beavatkozástól.

 

Brüsszel figyelmeztette a közösségi médiaóriásokat, az Alphabetet (a Google tulajdonosát), a TikTokot és a Metát (a Facebook anyavállalatát), tegyenek többet annak érdekében, hogy megóvják a szlovákiai választásokat a külföldi beavatkozástól. Ellenkező esetben súlyos bírságokkal kell szembenézniük.

 

Az Európai Bizottság és a szlovák kormány egy sor pozsonyi találkozón felszólította a tech-vállalatokat, hogy a szeptember 30-i választások előtt fordítsanak több forrást a gyűlöletbeszéd, a dezinformáció és az oroszbarát propaganda visszaszorítására – írja a Politico, amely szerint meghívták a találkozókra az X (volt Twitter) vezetőit is, de az Elon Musk vezette cég senkit nem küldött azokra.

 

hirdetes

Az EU és szlovák törvényhozók is egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogyan terjed a dezinformáció és a Kreml-barát ideológia a közösségi média szlovákiai felhasználói között, beleértve Robert Fico, az ország volt miniszterelnökének, a jelenlegi legesélyesebb kormányfőjelöltnek a támogatóit is.

 

A szombati szlovákiai parlamenti választás az EU új digitális szabályainak első kritikus próbája: a digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény értelmében ugyanis a közösségi médiaplatformoknak fel kell mutatniuk, hogyan távolítják el aktívan az illegális tartalmakat, és hogyan iktatják ki a külföldi propagandát. Ha nem így tesznek, éves globális bevételük akár 6 százalékának megfelelő bírságra is számíthatnak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!