Nyitókép forrása: SITA/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

Lengyelország fontolgatja, hogy visszaállítja a határellenőrzéseket a Szlovákiával közös teljes határszakaszon. A döntésről hamarosan hivatalos bejelentés is lesz, de a hírek szerint Varsó Berlinnel is egyeztet.

 

FRISSÍTVE – 19:10 – Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megerősítette, hogy Lengyelország határellenőrzéseket vezet be a Szlovákiával közös határán. 

 

A lengyel kormány szóvivője szerint a nyugat-balkáni útvonalon Magyarországra, majd onnan Szlovákiába érkező migránsok Lengyelország felé vehetik az irányt. Ez a kijelentés is arra utal, hogy Csehország és Ausztria is határellenőrzések bevezetését tervezi a Szlovákiával közös határszakaszokon. Ha ugyanis ez is megtörténne, akkor a migránsok útvonala északra vezethetne Lengyelország felé, onnan pedig a célállomás, Németország irányába fordulnának.

 

A szlovák kormány szerint a határok lezárása nem lehetséges és nem is lenne megoldás. Az Ódor-kabinet európai megoldást sürget, ahogy a liberális-progresszív pártok apraja-nagyja is. Ennek ellenére minden más ország a határok ellenőrzésére készül.

hirdetes

 

A lengyel hivatalos közlés szerint a döntés a Lampedusa szigetén feltorlódott sok ezer migráns lehetséges útvonalaival van összefüggésbe. Tény, hogy a németek határellenőrzések bevezetését tervezik Ausztriával és Svájccal közös határszakaszaikon.

 

A helyzet azért enyhén szólva is skizofrén állapotot tükröz. Az olaszországi helyzet ellenére a német progresszív-zöldek által jelölt külügyminiszter, Annalena Baerbock szerint túl kemény az EU migrációs politikája. Korábban Olaf Scholz nyilatkozott arról, hogy határvédelemre lenne szükség, de még azelőtt a migráció fenntartása mellett érvelt. Közben pedig az Európa Tanács Magyarországot szólította fel a migránsok kiutasításának leállítására.

 

Mindezek ellenére a szlovák liberális pártok Magyarországot teszik felelőssé a migránshelyzet kialakulásáért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!