Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

 

Varsó az ellene a gabonaügy miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) nyújtott ukrán panasz visszavonását, nem pedig az eljárás felfüggesztését várja el – jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

 

A politikus annak kapcsán nyilatkozott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak, hogy Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes előző napi sajtónyilatkozata szerint Kijev „szünetelteti” a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben benyújtott panaszát, mert megkísérel komplex és kompromisszumos megoldást találni az ukrán gabonaexport korlátozására.

 

Az ukrán miniszterhelyettes nyilatkozata jó, de „a teendő lépések egyikét jelenti” – fogalmazott Müller. Hozzátette: Varsó célja viszont nem a WTO-nál elindított eljárás felfüggesztése, hanem az ukrán panasz visszavonása. Úgy látta: a panasz benyújtásának sem érdemi, sem jogi alapja nem volt.

 

 hirdetes_400x285  

Kijev lépése nem elegendő ahhoz, hogy a lengyel-ukrán mezőgazdasági kapcsolatok komplex szabályozásáról lehessen tárgyalni – szögezte le a szóvivő. Jelezte: Varsó „következetesen fogja kezelni a gabonát érintő ügyeket”, mert ezek negatív módon befolyásolják a lengyel élelmiszerpiacot.

 

Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, egyúttal továbbra is lehetővé teszi a gabonatranzitot a saját területén keresztül.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.