Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Lengyelországban vasárnap tartottak választásokat, és hétfő este 9-kor még mindig csak 90 százalékos feldolgozottságnál tartunk, így nem látni, mikor lesz hivatalos eredmény. Ám minden jel arra mutat, hogy bár a nemzeti-szuverenista PiS megnyerte a választásokat, nyolc év után ellenzékbe szorult, helyét pedig a Brüsszelből visszaexportált Donald Tusk vezette koalíció veszi át. Tusk teljesen nyíltan Brüsszel-barát retorikával kampányolt, és mivel kétségkívül jó kapcsolatokat ápol az Európai Bizottsággal, augusztusban azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén elintézi, hogy Brüsszel felszabadítsa a Lengyelországnak járó, de blokkolt eurómilliárdokat. Az ígéretet immáron számon kérték, és Tusk pártja kínos magyarázkodásba kezdett.

 

„Ünnepélyesen fogadom, hogy egy nappal a választások után felszabadíttatom a Nemzeti Újjáépítési Terve forrásait, és mindannyian érezni fogjuk ennek hatását”

 

fogalmazott Tusk pártja augusztus végi kampánygyűlésén.

 

Ezt kérték számon egy tévés interjúban Katarzyna Lubnauertől, Tusk pártjának képviselőnőjétől, aki előbb hangosan felnevetett, aztán arról beszélt, hogy ez csak metafora (költői kép) volt Tusk részéről.

 hirdetes_300x300  

 

Ezt követően azzal próbálta magyarázni az ígéret teljesíthetetlenségét, hogy erre Tusknak legkorábban a kormányalakítás után lesz mandátuma.

 

Megjegyezzük, hogy épp a lengyel választások előtt szabadított fel az EU több millió eurónyi forrást Magyarország számára, amit sokan üzenetként értelmeztek, amit Brüsszel Varsónak küldött. Ennek lényege az lenne, hogy szuverenista kormány esetén is meg tudnak állapodni. A választások várható eredményét tekintve ez az üzenet tárgytalanná vált.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!