Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sylvain Plazy

 

A belga hatóságok kedd hajnali sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy azonosították a hétfő este két emberrel végző iszlamista merénylőt. Egy 45 éves tunéziai illegális bevándorlóról van szó. A közzétett fotó alapján nagyon úgy fest, hogy az a férfi az elkövető, aki a merénylet után a közösségi hálókon közzétett egy videót, amelyben az Iszlám Állam katonájának vallotta magát. A belga hatóságok szerint a tettes kifejezetten a svéd szurkolókat célozta. Svédországban több Korán-égetésre is sor került az elmúlt időszakban.

 

Hétfő este zajlott a belga–svéd Eb-selejtező. Mivel a támadásra alig pár kilométerre a stadiontól került sor, és a tettest nem sikerült elfogni, valamint a helyi sajtó információi szerint két svéd szurkoló volt a lövöldözés áldozata, az UEFA és a belga csapat jóváhagyásával a félidőben lefújták a mérkőzést.

 

Az elkövető videóüzenetében 3 gyilkosságot vállalt magára, de a harmadik személy, egy taxisofőr túlélte a támadást, jelenleg kórházban ápolják.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel az elkövető továbbra is szabadlábon van, több flamand iskolát bezárnak Brüsszelben a támadás helyszínének közelében, és kilátásba helyezték a francia nyelvű iskolák átmeneti bezárását is, míg meg nem oldódik a biztonsági helyzet.

 

A nyugati sajtó az eset kapcsán azt hangsúlyozza ki, hogy Svédország az elmúlt időszakban a keményvonalas iszlamisták célkeresztjébe került, mivel az országban több alkalommal is Korán-égetésre került sor. Nyáron Stockhlom kénytelen volt növelni a terrorkészültséget.

 

Most Belgiumban is a legmagasabb szintű készültséget vezetik be, különösen a svéd közösséghez kapcsolódó intézményeknél és városrészein.

 

A belga hatóságok hangsúlyozták, hogy jelenleg nem látnak összefüggést a terrortámadás és az izraeli-palesztin konfliktus között. Annak ellenére, hogy a Hamász terrortámadása óta Nyugat-Európa nagyvárosaiban egymást érik a terrortámadást éltető tüntetések.

 

Franciaország, ahol Európa legnagyobb zsidó közössége él, bejelentette, hogy megerősíti a Belgiummal közös határszakaszának ellenőrzését. Az izraeli-palesztin konfliktus miatt már így is 7000 katonát küldtek terepre a közbiztonság növelése érdekében. A nyugat-európai bitonsági helyzet és terrorkészültség tehát fokozódik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.