Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Két kapucnit viselő férfi Molotov-koktélokat hajított egy berlini zsinagógára a német főváros központjában – közölte a rendőrség. Egy gyanúsítottat letartóztattak, aki a hatósági eljárás közben antiszemita jelszavakat kiabált.

 

A németországi zsidó intézmények környékén (is) fokozták a rendőri jelenlétet. A Hamász Izrael elleni terrortámadása óta tetőfokára hágnak az indulatok az európai nagyvárosokban élő palesztinok és arabok között. A nyugat-európai kormányok attól tartanak, hogy az izraeli-palesztin konfliktus terrorcselekmények hullámát indítja meg – nem csak a zsidó közösség ellen.

 

A mostani incidens viszonylag szerencsés volt: két férfi Molotov-koktéllal próbált kárt okozni egy zsinagóga épületében, ám mindkét üveg a járdán landolt, így nem okozott érdemi kárt. Más a helyzet pszichológiai téren.

 

 hirdetes_810x300  

A zsidó közösségek az őket fenyegető bizonytalanság és feszültség eszkalációjától tartanak, és úgy érzik, egyre nő a fenyegetettségük. Annak ellenére, hogy a hatóságok biztonsági okokból betiltottak minden sajtóban palesztin-barátnak hívott zsidóellenes tüntetést, a rögtönzött, előre be nem jelentett megmozdulásokat pedig feloszlatták.

 

Az ügy kapcsán Olaf Scholz német kancellár is megszólalt, aki elutasította az antiszemitizmus minden formáját.

 

„Szeretném elmondani, hogy kifejezetten fel vagyok háborodva. Engem személy szerint felháborít, amit egyesek kiabálnak és csinálnak”

 

később a közösségi médiában azt írta:

 

„A zsidó intézmények elleni támadások és az utcáinkon elkövetett erőszakos cselekmények aljasak, és nem tolerálhatók. Az antiszemitizmusnak nincs helye Németországban”

 

fogalmazott.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!