Nyitókép: sita/ap

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök a parlament elé terjesztette ratifikációra a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. A hírről Erdogan hivatala számolt be.

 

A török elnöki hivatal közlése szerint Erdogan október 23-án aláírta Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét, majd benyújtotta Törökország Nagy Nemzetgyűlésének. A török parlament szavazásának időpontját egyelőre nem tűzték ki.

 

Ulf Kristersson svéd kormányfő üdvözölte a török vezető döntését.

 

 hirdetes_810x300  

„Örülök, hogy Erdogan török elnök átadta a ratifikációs dokumentumokat a török parlamentnek. Már csak az marad, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel a parlament. Várjuk, hogy NATO-tagok legyünk”

 

írta a svéd kormányfő az X-en.

 

Mint ismert, Svédország és Finnország még tavaly tavasszal adták be csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz. Finnország végül 2023. április 4-én felvételt nyert a szervezetbe, Svédország esetében a tagok közül már csak Törökország és Magyarország aláírása szükséges. Stockholm most egy lépéssel közelebb került Ankara ratifikációjához.

 

Erdogan már júliusban közölte, hogy a ratifikálás a török parlamenttől függ. Az államfő szombaton telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

 

Törökország főleg a Korán-égetések miatt gyakorolt nyomást Svédországra, a hatóságok szemére vetette azt is, hogy nem teljesítik a Svédországba menekült kurd szakadárok kiadatására vonatkozó török kéréseket.

 

teraz.sk, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!