Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Hatem Ali

 

Több tucat, külföldi útlevéllel rendelkező palesztin hagyta el a Gázai övezetet, miután Egyiptom – először az izraeli-palesztin konfliktus kitörése óta – megnyitotta a Gázával közös határán lévő rafahi határátkelőt.

 

Eddig Rafahnál csak a Gázába tartó humanitárius segélyszállítmányokat engedték át.

 

A határátkelőnél rengeteg ember torlódott fel, de az első csoportot szerdán beengedték a tranzitzónába. Egyelőre közel 600 személy léphet be Egyitpom területére, elsősorban azok, akik kettős állampolgárok. A gázai oldalon 44 ország állampolgára tartózkodik.

 

 hirdetes_300x300  

További közel száz súlyos beteg vagy sérült személyt szállítottak egyiptomi kórházakba, őket egyiptomi mentők várták a határátkelő túloldalán.

 

A Gázai övezetben, amelynek területe nagyjából Pozsonynak felel felel, 2,4 millió ember él. Belső migrációban legalább 700 ezer ember hagyta el otthonát az izraeli bombázások és hadműveletek következtében. Izrael felszólította a palesztin lakosságot, hogy az övezet déli felébe vonuljon át, hogy távol maradhassanak a harcoktól.

 

A konfliktus azután tört ki, hogy október 7-én a Hamász terroristái megtámadták Izrael, és több mint 1400 civillel végeztek. Az akció kifejezett szándéka volt izraeli válaszcsapásokat kieszközölni és újra napirendre tenni a palesztin kérdést, amiről jó ideje nem esett már szó a világsajtóban. Sőt. Izrael egyre szorosabb stratégiai kapcsolatokat kezdett el ápolni a szunnita arab országokkal, a siíta Iránnal szemben. A Hamászhoz tartozó hatóságok szerint az izraeli hadműveleteknek eddig 8500 civil áldozata van. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Hamász lassítja és akadályozza a civilek elvonulását a harctérről – az így születő tragédiákkal gyakorolva morális nyomást a világ kormányaira.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!