Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Amerikai és európai magas rangú állami tisztviselők titkos tárgyalásokat folytatnak Ukrajnával az Oroszországgal kötendő esetleges fegyverszünet feltételiről – írja az NBC News. A kiszivárgott információk szerint a megbeszéléseken „nagyon tág értelemben vizsgálják azt, hogy Ukrajnának miről kellene lemondania a békemegállapodáshoz”.

 

A tárgyalások ráadásul nem is most kezdődtek, hanem még a múlt hónapban, az Ukrajnát támogató 50 nyugati ország – beleértve a NATO-tagállamokat – és Ukrajna közti találkozókor.

 

Az amerikai és európai tisztviselők szerint a háború holtpontra jutott, és kétséges, hogy továbbra is képesek lennének Ukrajnát támogatni. A Biden-adminiszteráció tisztviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt is, hogy Ukrajna kifogy az élőerőből, Oroszország pedig relatíve korlátlan készletekkel rendelkezik.

 

 hirdetes_810x300  

Az NBC News forrásai megerősítették, hogy Ukrajna küszködik az új katonák toborzásával, és egyre nagyobb a lakosság ellenállás Zelenszkij elnök által bevezetett korlátlan idejű hadkötelezettség miatt (nemrég a katonafeleségek tüntettek Kijevben, hogy engedjék haza családjaikhoz a 18 hónapnál hosszabb ideje fronton szolgáló katonákat – a szerk.).

 

Az amerikaiak szemében az is nyugtalanító, hogy az Izrael-Hamász közti háború gyakorlatilag elterelte a figyelmet az ukrajnai eseményekről, ami megnehezítheti a további katonai és pénzügyi segélyek biztosítását.

 

A NBC News úgy értesült, hogy az amerikai katonai tisztviselők egymás között már a „patthelyzet” kifejezést használják az ukrajnai csata leírására, és azt is elismerik, hogy ebben az esetben az a fél győz, amelyik a legtovább állja a háború megpróbáltatásait (ez pedig egyértelműen Moszkva felé billenti a mérleget).

 

Az is kiderült, hogy a nyugati döntéshozók szerint Ukrajnának idén év végéig, de legkésőbb az új év első heteiben van csak lehetősége megkezdenie a béketárgyalásokat Oroszországgal. Ezt az ütemtervet az amerikaiak már átadták európai partnereiknek is.

 

Közben a nyilvánosság előtt teljesen más hangvételű nyilatkozatokat hallani. Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője például kijelentette:

 

„A tárgyalásokkal kapcsolatos bármilyen döntés Ukrajnán múlik. Arra koncentrálunk, hogy továbbra is Ukrajna mellett álljunk, amely a szabadságáért és függetlenségéért küzd az orosz agresszióval szemben”.

 

Ukrán főparancsnok: Zsákutcába jutottunk, hiba volt Oroszország kimerülésében reménykedni

 

A titkos tárgyalásokat óvatosan tagadta („A Fehér Háznak nincs tudomása Ukrajnával folytatott tárgyalásokról”).

 

Ugyanakkor az NBC News úgy tudja, hogy a NATO biztonsági garanciákat ajánlott fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, aminek lényege, hogy Kijev biztosítékokat kap arra, hogy Oroszországot ezek a garanciák elrettentik egy újabb inváziótól.

 

Érdekes, hogy az NBC forrásainak egyike szerint lehetséges, hogy Ukrajnának még több nehézpáncélossal és újabb támogatásokkal sikerülne harctéri sikereket elérni, „de egyre inkább az a hangulat uralkodó, hogy már késő, és ideje kiegyezni”. 

 

Nocsak! Zelenszkij konkurense területet áldozna fel a békéért

 

A sorok között

 

Az amerikai hivatalos narratíva az, hogy Moszkva semmi jelét nem adta azzal kapcsolatban, hogy hajlandó lenne tárgyalni a békéről. Ez ugyanakkor egy politikai megfogalmazás, amit még akkor használt a Nyugat, amikor mindenáron Ukrajna teljes győzelmét szorgalmazta. A Nyugat ugyanis a béke jeleként csak az orosz haderő teljes kivonását fogadta el.

 

Oroszország nemrég jelezte, hogy bármikor készen áll a béketárgyalásokra, de ez a részéről szintén csak a politikai narratíva építésének eszköze. Moszkva azt követeli, hogy Ukrajna fogadja el a négy ukrán megye (minimum részbeni) és a Krím annexióját. Ugyanakkor most már az oroszok egyre biztosabbak abban, hogy az idő nekik kedvez, az állóháborúban a négyszer kisebb Ukrajna hamarabb kifogy az emberekből és az eszközökből, miközben az orosz hadiipar épp felpörög, az orosz gazdaság pedig sokkal jobban ellenállt a nyugati szankcióknak, mint azt korábban nyugaton hitték. Az oroszok jelenleg nem szorulnak rá a békére, mert kivárhatják azt is, hogy a nyugati közvélemény forduljon el Ukrajnától, és akkor még jobb feltételekkel arathatnak győzelmet.

 

Ukrajna helyzete katasztrofális. A nagy tavaszinak indult, de később nagy nyári ellentámadássá módosított offenzíva érdemi eredmény nélkül zárult le, miközben súlyos veszteségeket szenvedett. Közben az USA-ban politikai patthelyzet alakult ki Ukrajna pénzügyi támogatása körül, a Fehér Ház még nagyjából 5 milliárd dollárt tud biztosítani Kijev megsegítésére, de ez az összeg is már trükközés eredménye (váratlanul találtak 6,2 milliárd dollárnyi könyvelési hibát az Ukrajnának küldött tételekben – ami önmagában is nevetséges húzás).

 

Tekintettel arra, hogy nemrég a Time magazin hasábjain szedték ízekre Zelenszkij ukrán elnököt, azt a benyomást keltve, hogy a politikus a teljes kudarc küszöbén áll, nagyon úgy fest, hogy az NBC News értesüléseinek van alapja.

 

Avgyijivka harapófogóban: most már tényleg reálissá vált, hogy az ukránok elvesztik a várost

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!