Nyitókép forrása: SITA/Chris Young /The Canadian Press via AP

 

A lengyel államfő Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyert tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással. Ezt maga Andrzej Duda jelentette be hétfő este.

 

A lengyel elnök beszédében elmondta, hogy a választáson egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget, elkezdődtek a tárgyalások a koalícióalkotás lehetőségeiről.

 

„A tárgyalások során a PiS és a KO is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy képes lesz megszerezni a törvényhozásban a kormányalakításhoz szükséges többséget. Az elmúlt napokban is több nyilatkozat és felvetés hangzott el a legfontosabb állami tisztségek betöltését illetően. Ezek a kérdések továbbra is nyitottak. Ezért megfontolt elemzés után úgy döntöttem, hogy Mateusz Morawieckit bízom meg a kormányalakítással, és folytatom azt a parlamentáris hagyományt, miszerint a győztes párt kapja meg először a lehetőséget a kormányalakításra”

 

mondta Duda.

 hirdetes_810x300  

 

Bár az októberi választásokat a Jog és Igazságosság pártja (PiS) nyerte, minden jel arra utalt, hogy nem lesz képes kormányt alakítani, és a Brüsszel-párti ellenzék, a Donald Tusk vezette KO kerül hatalomra. Ez jelentheti azt is, hogy Tusk potenciális szövetségesei elbizonytalanodtak, de sokkal életszerűbb, hogy csak a legtöbbet akarják kisajtolni a kapott alkupozícióból. A lényeg, hogy a lengyel politikai dráma még nem ért véget – igaz, a spanyol példa is mutatja, hogy a választások győztese a kormányalakítási megbízás után is elhasalhat a kis pártok miatt.

 

Körkép.sk, MTI, wPolityce.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!