Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Egyre jobban morzsolódik fel a néhány héttel ezelőtt az Avgyijivka felmentésére küldött 47. rohamdandár, amely az egyik legjobban felszerelt és kiképzett ukrán dandár volt. Eredetileg az lett volna a feladata, hogy egy sikeres nyári áttörést követően a déli fronton az Azovi-tengerig nyomuljon és győzelmet arasson. Ehelyett most a kelet-ukrajnai stratégiai fontosságú Avgyijivka orosz bekerítését próbálják megakadályozni, iszonyú veszteségek árán.

 

Az oroszok is hatalmas veszteségeket szenvednek, de az El País spanyol lap ukrán katonákkal készült interjúbeszámolója alapján Oroszország a térségben elsöprő légi és tüzérségi fölénnyel bír.

 

A csata célja az avgyijivkai kokszgyár hatalmas épületkomplexumának bevétele és a településen keresztülhaladó sínek ellenőrzése. Avgyijivka az utolsó komoly ukrán állás a térségben, elvesztése mind katonai, mind morális szempontból csapás lenne Ukrajna számára. Az oroszok leginkább azért akarják bevenni, mert ez az utolsó olyan település, ahonnan az ukránok tüzérséggel lőni tudják Donyeck városát.

 

Az oroszok már hetekkel korábban harapófogóba fogták a várost, északi és déli irányból is megkezdték körülzárni. Nagyon lassan haladnak, de haladnak, az ukránok minden igyekezete ellenére. Jelenleg pedig az utolsó utánpótlási vonalért folyik egy kegyetlen és különösen véres harc.

hirdetes

 

A védelem kulcsszereplői az ukrán tüzérség, akiknek viszont egyszerre kell megküzdeniük az orosz felderítő és öngyilkos drónokkal, valamint a lőszerhiánnyal. A napi felhasználható lőszermennyiségük 10-15-darabra csökkent. De máshol is gondokkal küzdenek. Az oroszok képesek felderíteni pozícióikat, a lövegek pedig a nagy igénybevétel és a karbantartás hiánya miatt egyre pontatlanabbak. Az egyik katona elmondása szerint például az amerikai gyártmányú M109 Paladin hibahatára például az eredeti 7 méterről 70 méterre nőtt.

 

A vasút védelméért a 47. rohamdandár felel, ami NATO-fegyverekkel van felszerelkezve és Nyugaton kapott kiképzést. Az oroszok rohamai miatt, és a korábbi, déli fronton elszenvedett veszteségek miatt 5 ezerről 3 ezerre csökkent a létszáma.

 

„Ha az oroszok megszerzik az ellenőrzést a sínek felett, katasztrófa lesz. Ha a vasút elesik, Avgyijivkát bekerítik (…) Ezekben a harcokban egyetlen nap alatt háromszor is elfoglalhatjuk, majd elveszíthetjük ugyanazt a pozíciót. Harminc méterért harcolunk. Az oroszok folyamatosan rohamoznak, 10-15 fős szakaszokban”

 

idézte az El País az egyik ukrán katonát.

 

„Ha elfoglalják a vasutat, akkor küldik a páncélosokat, és ha a második vonalukból 10 jármű érkezik, hiába az ukrán tüzérség, négy átjut, és eléri célját”

 

panaszolta.

 

Egy másik katona arról számolt be, hogy az orosz drónfölény elsöprő, olyannyira, hogy lehetetlenné teszi számukra a páncélos járművek használatát. Ráadásul az oroszok igen hatékonyan tudják azonosítani az ukrán tüzérségi állások pozícióit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.