Nyitókép: timesofisrael.com

 

Ezúttal 14 izraeli túszt engednének ki 42 palesztin fogolyért cserébe. A Hamász azonban azt állítja, hogy Izrael nem teljesíti a megállapodás rá vonatkozó részét.

Jó másfél órával a helyi idő szerinti délután 4 órás határidő lejárta után ellentmondásos hírek érkeztek a Hamász által fogva tartott túszokról. Míg palesztin lapok, valamint a Hamászhoz közel álló al-Dzsazíra azt írták, hogy a 14 izraeli civilt átadták a Vöröskeresztnek, a terrorszervezet „katonai szárnya” bejelentette, hogy Izrael magatartása matt elhalasztja a lépést.

 

A terrorszervezet szerint Izrael megsérti a megállapodást azzal, hogy nem enged be elég segélyszállító teherautót a Gázai övezetbe, és „nem tartja be a foglyok szabadon bocsátására vonatkozó megállapodásokat”.

 hirdetes_810x300  

 

Izrael válaszul közölte, hogy eleget tett azoknak a feltételeknek, amik lehetővé teszik a palesztin foglyok szabadon bocsátását és a segélyek bejuttatását, de mivel a Kerem Shalom átkelő egy kis átjáró, ezért időbe telik mindet bevinni.

 

Az izraeli börtönben már készültek

 

Eddig, a megállapodásnak megfelelően, 200 teherautót engedtek be az övezetbe, közülük 50 megérkezett Gáza északi részébe.

 

Akárcsak pénteken, szombat délutánra is megérkezett a ciszjordániai Ofer katonai börtönbe az összes palesztinfogoly, akiket ma szabadon kellett volna engedni a fogolycsere-egyezmény keretében. Így egyelőre a börtönszolgálat őrizetében maradnak, amíg az izraeli foglyokat a szabadon bocsátás második fázisának keretében ki nem engedik.

 

A The Times of Israel beszámolója szerint ugyanakkor egy másik Hamász-forrás az AFP hírügynökséggel azt közölte, hogy mégis megkezdődött a túszok második csoportjának átadása a Vöröskeresztnek. „Az Ezzedin al-Kasszam Brigádok megkezdték az izraeli foglyok második csoportjának átadását a Vöröskeresztnek a déli Khan Júnisz városában. Összesen 14-en vannak” – mondta állítólag a forrás.

 

Nem sokkal korábban egy meg nem nevezett izraeli forrás „technikai jellegűnek” nevezte a késedelmet. Az sem volt világos, hogy 13 vagy 14 izraeli túszt engednek el a terroristák.

 

Rejtélyes katari vizit

 

Az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes négynapos tűzszünet az első a terroristák október 7-i, Izrael elleni támadása óta, amelynek keretében a 240-ből mintegy 50 izraeli túszt engednek szabadon napi egy tucatnyi csoportban.

Napközben figyelmet keltett, hogy egy kis katari magánrepülőgép szállt le szombaton az izraeli Ben Gurion repülőtéren, a Hamásszal való közvetítésben kulcsfontosságú szerepet játszó Öböl-menti ország tisztviselőkből álló küldöttségével. A Hamász egyik fő szponzorának számító Katarnak nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Izraellel.

 

Izraeli lapok szerint a küldöttség azért tartózkodott Izraelben, hogy megvitassa a jelenlegi megállapodást, valamint a lehetséges jövőbeli egyezményeket. Korábban a Moszad vezetője, David Barnea repült Katarba, hogy a jelenlegi megállapodásról tárgyaljon.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!