Nyitókép: SPUTNIK | Credit: via REUTERS (a kép illusztráció)

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy véli, hogy Oroszország visszatért a globális „szuperhatalom” pozíciójába, csaknem két évvel az Ukrajna elleni háborút követően. „Erősebbek lettünk” – mondta Putyin a Kirill orosz pátriárka által vezetett Nemzetközi Orosz Népi Tanács keddi ülésén.

 

Putyin beszédében sikerként emelte ki Oroszország tavalyi területszerzéseit Ukrajnában, amelyet a Nyugat nem ismer el, és a nemzetközi jog megsértésének tekint. Az orosz elnök szerint a mai Oroszország megszerezte és megszilárdította „világhatalmi szuverenitását”. Putyin emellett ismét azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy káoszt akar teremteni Oroszországban. Hozzátette, hogy az ilyen kísérletek kudarcra vannak ítélve.

 

A DPA hírügynökség szerint Putyin egyfajta választási beszédet tartott, amelyen az orosz politikai élet, az üzleti élet, a kultúra és a különböző vallások más képviselői is részt vettek. Oroszországot „az igazságosabb világrend bajnokaként” mutatta be.

 

„Nincs tartósan stabil világrend szuverén és erős Oroszország nélkül” – mondta. A Kreml vezetője egyperces néma csendet rendelt el az ukrajnai háborúban elesett orosz harcosok tiszteletére.

 

Oroszországban 2024 márciusában tartanak elnökválasztást. Putyin hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulna az elnöki posztért és ezt csak akkor tervezi megtenni, amikor a parlament kitűzi a választások pontos időpontját.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!