Nyitókép forrása: SITA/Ihor Moroz, Head of the Donetsk Regional Military Administration via AP

 

Fokozódó feszültség az ukrán politikai és katonai vezetés között, Szlovákia, Hollandia, az USA és Németország, de lényegében az egész Nyugat támogatásának megroppanása, üresen pangó lőszerraktárak. A Die Welt német lap szerint a helyzet nem túl rózsás Ukrajnában, és a „Nyugatnak el kell döntenie, hogy még mindig hisz-e [Ukrajna győzelmében]. Méghozzá hamarosan” – derül ki a Štandard szlovák konzervatív hírportál cikkéből.

 

A lap leszögezi, hogy míg az év első felében nagy reményekkel tekintettek a nyári ukrán ellentámadásra, az ősz folyamán a nyugati sajtó és politikusok nagy részének hangvétele megváltozott. Néhány hét alatt a viták már nem arról szólnak, hogy az ellentámadás kudarc volt-e, hanem arról, hogy mekkora.

 

A paradigmaváltást jelzi a Die Welt napilap hétvégi cikke is. A Welt alapvetően Ukránbarát narratívát közvetített, egyike volt azoknak a médiumoknak, akik az ukrán ellentámadás sikerét valószínűsítették a nyár folyamán. Most azonban már a cikk címe is a változást jelzi: „Kijev már veszített?”.

 

A Die Welt cikkét Sascha Lenhartz jegyzi, aki korábban a Franfurter Allgemeine Zeitung és a Süddeutsche Zeitung szerkesztője volt.

 

Ze és a Za konfliktusa

 

A szerző nem kevesebbet állít, minthogy novembertől Zelenszkijnek váratlan ellenfele akadt Ukrajnában Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök személyében. A politikai és katonai vezetés közti konfliktust Zaluzsnij novemberi, The Economistban megjelent esszéje tett nyíltabbá, amelyben a főparancsnok elismerte, hogy a helyzet Oroszországnak kedvez, mert könnyebben újítja meg erőit (nagyobb népessége miatt) és képességét arra, hogy Ukrajnára támadjon.

 

Nem sokkal a cikk megjelenése után az ukrán elnöki iroda megrótta Zaluzsnijt. Ihor Zsovka Zelenszkij egyik közvetlen alárendeltje az állami tévében kijelentette, hogy a vezérkari főnök szavait „pánikot keltettek a nyugati szövetségesek” körében.

 

Hétfőn az Ukrajinszka Pravda terjedelmes cikkben vette górcső alá Zelenszkij és Zaluzsnij konfliktusának hátterét (az UP írásával és további összefüggésekről a Körkép is foglalkozott ebben a cikkében – szerk.)

 

Az Ukrajinszka Pravda konkrétan belengette Zaluzsnij esetleges elnöki ambícióit, ahogy Zelenszkij korábbi durva beavatkozását a katonai parancsnoki láncokba.

 

A Welt cikke ebből az alábbi következtetést vonta le:

 

„Az elnök és a legmagasabb szintű katonai parancsnok konfliktusa arra utal, hogy Ukrajna egysége a hátországban összeomlóban van. Minden kétség Kijevben Ukrajna győzelmi kilátásait illetően beszivárog az európai és amerikai kormányzati központok folyosóira is”

 

Már nem csak Orbán Viktor látja, de csak Orbán Viktor mondja ki

 

A Welt arra is felhívta a figyelmet, hogy olyan politikusok lépnek előre Európában, akik nem ellenzik Ukrajna további katonai és pénzügyi támogatását.

 

„Geert Wilders közelmúltbeli győzelme Hollandiában, és Robert Fico hatalomra jutása Szlovákiában – mindketten elutasítják Ukrajna további felfegyverzését – szintén a háborús fásultság tünetei a Nyugaton”

 

írja a lap.

 

„Giorgia Meloni olasz kormányfő két orosz komikus telefonos csalása alkalmával szeptemberben elismerte: Európában minden oldalon kezdenek kimerülni. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ukrán ellentámadást sikertelennek nevezte. Ezt mindenki tudja, de senki más nem meri kimondani hangosan”

 

szögezte le a Welt.

 

Trump, republikánusok, német költségvetési válság

 

Az ukrán képletet bonyolítja Donald Trump volt amerikai elnök esetleges visszatérése a hatalomba, az amerikai kongresszusban folyó költségvetési vita, amelynek egyik sarokköve az Ukrajnának nyújtandó sokmilliárdos támogatás elutasítása, és ott van a német költségvetési válság, ami újabb csapás lehet Ukrajna katonai szándékaira.

 

„A Nyugat kimerült a háborúban, amit az ő nevében Ukrajna folytat. Míg az autokrata Oroszország egyik tartalékos osztagot a másuk után lövi ki, a liberális demokráciákban a közelgő választások előtt egyre idegesebbek a döntéshozók”

 

fogalmaz a Welt.

 

Az ellentámadás sikertelensége

 

Szintén nagyon érdekes, hogy a német lap ezúttal nyíltan kimondja, hogy a nyári ukrán ellentámadás sikertelen volt, a hadsereg csak a megszállt területek 0,25 százalékát szerezte vissza, az oroszok pedig több területen is előrehaladást értek el.

 

Ennek ellenére a liberális főiránytól a Welt sem mert szembe helyezkedni. A cikk végén olyan „szakértőket” idéz, akik szerint Ukrajnának még több fegyvert kell biztosítani, és mindezt azzal indokolják, hogy Ukrajna eleste „a liberális világrend végét és az autoriter világrend beköszöntét jelentené”.

 

„A Nyugatnak el kell dönteni, hogy még mindig hisz-e. Méghozzá hamarosan” – szólt a Welt cikkének zárómondata.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.