Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

Az amerikai Szenátus főleg a republikánusok ellenállása okán blokkolta a Biden-adminisztráció javaslatát az Ukrajnának, Tajvannak és Izraelnek szánt nagyjából 106 milliárd dolláros támogatási keretről. Izraellel szemben alig merült fel kifogás, de Ukrajna támogatásának folytatásáról továbbra sincs konszenzus.

 

A republikánusok kifogásolták azt is, hogy a Fehér Ház költségvetési tervezete nem tartalmaz semmilyen érdemi intézkedést a Mexikóval közös határszakasz migrációtól való védelmére.

 

A 106 milliárdos támogatási keretből Ukrajna bő 60 milliárdot kapott volna. A javaslatot azonban a Kongresszus blokkolta: a minimum szükséges 60 támogató szavazat helyett 49 -en voksoltak igennel, és csak 51 képviselő szavazott összesen.

 

 hirdetes_810x300  

Bár a szavazás után a demokraták vezetői jelezték, hogy hajlandók megszavazni a republikánusok határvédelmi csomagját, a költségvetési vita mostani fordulója egyértelműen súlyos politikai csapás Joe Biden amerikai elnök számára, aki korábban azzal riogatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem elégszik meg Ukrajna elestével.

 

A szavazás előtt a nyugati sajtó egy része és az ukrán hivatalos nyilatkozatok csúcsra járatták a nyomásgyakorló propagandájukat. Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője kijelentette, hogy amerikai támogatás nélkül Ukrajna valószínűleg elveszíti a háborút. A Reuters tudósításaiban fronton harcoló katonákat idéztek, akik fegyverekért és támogatásért könyörögnek. A Die Welt cikkében pedig, miközben elismerte Ukrajna eddigi kudarcait, olyan szakértőket szólaltatott meg, akik szerint Ukrajna eleste egyenlő a liberális világrend pusztulásával.

 

A Die Welt Ukrajnáról: Mindenki tisztában van a helyzettel, de Orbán Viktoron kívül senki sem meri hangosan kimondani

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.