Nyitókép: SITA

 

A kínai kormány a tegnapi tajvani választást annak demonstrációjaként jellemezte, hogy a kormányzó pártnak nincs többsége, és megismételte, hogy Kína újraegyesítése Tajvannal elkerülhetetlen. Az Egyesült Államok korábbi irányvonalának megfelelően közölte, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét, ugyanakkor gratulált a győztesnek. Oroszország azt mondta, továbbra is elismeri az egy Kína politikáját.

 

Az Európai Unió gratulált minden választópolgárnak, aki részt vett a demokratikus választásokon, de nem nevezte meg a választások egyelőre nem hivatalos győztesét.

 

 hirdetes_400x285  
Taiwanese Vice President Lai Ching-te, also known as William Lai celebrates his victory, in Taipei, Taiwan, Saturday, Jan. 13, 2024. Ruling-party candidate Lai Ching-te has emerged victorious in Taiwan’s presidential election and his opponents have conceded. The result in Taiwan’s presidential and parliamentary election will chart the trajectory of relations with China over the next four years. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

 

William Laj kormányfőjelölt és jelenlegi tajvani alelnök nyerte meg a tajvani elnökválasztást. A parlamenti választásokon azonban Demokrata Haladó Pártja (DPP) elvesztette korábbi többségét az egykamarás parlamentben.

 

Micskó András: Világviszonylatban is meghatározó, hogy ki nyeri szombaton a tajvani választásokat

 

A kínai kormány tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala kijelentette, hogy a szigeten elért választási eredmény nem állíthatják meg a kínai újraegyesítés irányába mutató tendenciát. Tajvan 1949 óta de facto független, de Kína továbbra is a saját területének tekinti. A kínai kormányhivatal azt is közölte, hogy a Lai elnökválasztáson szerzett 40 százalékos mandátuma és pártja parlamenti választási eredménye azt mutatja, hogy nem képviselik a sziget lakosságának többségét.

 

Joe Biden amerikai elnök a tajvani választásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Washington nem támogatja Tajvan függetlenségét. Az Egyesült Államok a világ túlnyomó többségéhez hasonlóan nem ismeri el Tajvant független államként, de egyes országokhoz, köztük Csehországhoz hasonlóan nem hivatalos kapcsolatokat ápol vele. Az Egyesült Államok egyben Tajvan fő fegyverszállítója is.

 

A választási eredményekre adott hivatalos válaszában az Egyesült Államok külügyminisztériuma gratulált a győzteseknek, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a térség békéjének és stabilitásának megőrzése, valamint a viták békés megoldása mellett.

 

Supporters of Democratic Progressive Party presidential candidate Lai Ching-te cheer for election returns in Taipei, Taiwan, Saturday, Jan. 13, 2024. Polls closed Saturday in Taiwan’s presidential and parliamentary election that will chart the trajectory of the self-ruled democracy’s relations with China over the next four years. (AP Photo/Chiang Ying-ying)

 

„Gratulálunk a tajvani embereknek is, akik ismét bizonyították demokratikus rendszerük erejét és stabil választási folyamatukat”

 

– mondta Antony Blinken külügyminiszter. Hozzátette: az Egyesült Államok várakozással tekint az új elnökkel és az összes tajvani párt vezetőjével való együttműködés elé, hogy „hosszú távú nem hivatalos kapcsolatokat alakítson ki az Egyesült Államok egy Kína politikájával összhangban”.

 

Moszkva is az előző irányvonalának megfelelően reagált.

 

„Oroszország hozzáállása Tajvanhoz jól ismert, következetes és változatlan”

 

– mondta Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a választási eredményekről.

 

„Oroszország csak egy Kínát ismer el, és bármilyen formában ellenzi Tajvan függetlenségét”

 

– tette hozzá.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: Kína Tajvan USA

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!