Nyitókép forrása: kyivindependent

 

A stratégiai fontosságú, kelet-ukrajnai Avgyijivka városa védelme kezd összeomlani. Már nem csak orosz, de ukrán források is azzal számolnak, hogy a város tarthatatlan lesz, és fel kell adnia az ukránoknak, ami stratégiai mértékű, és morálra súlyos csapást jelentő kudarc lesz. Jóval nagyobb, mint a nagyon sok katona életét követelő, de a háború szempontjából nem túl jelentős bakhmuti csata.

 

A várost a hírek szerint az orosz már minden oldalról támadják, és déli vonalon sikerült áttörniük az ukrán védelmet. Egyes feltételezések szerint Avgyijivka 20-30 százalékából már kiszorultak az ukránok, a déli területeket pedig az oroszok teljesen elvágták az utánpótlástól.

 

A legvalószínűbb mégis az, hogy az oroszok nem törekednek gyors győzelemre. Stratégiai léptékben ugyanis Oroszország inkább abban érdekelt, hogy felőrölje az ukrán hadsereget – amit egy bakhmutihoz hasonló helyzettel meg is tudna tenni Avgyijivkánál is. Az orosz tüzérségi fölény a legutóbbi hírek szerint ötszörös, de valószínű, hogy ennél is jóval nagyobb, így megvannak az eszközei az ukrán haderő lemorzsolására.

 

 hirdetes_810x300  

A KyivIndependent terjedelmes beszámolója felhívja a figyelmet, hogy a város védelmének kulcsfontosságú vonalain is elégtelen a védelmi infrastruktúra. A lövészárkok mindössze fél méter mélyek, nem nyújtanak megfelelő fedezéket a katonáknak a tüzérségi csapások elől, amelyek folyamatosak, így az ukránoknak esélyük sincs jobb védelmet kiépíteni.

 

Két katona példáján bemutatva a Kyivindependent azt is leírta, hogy sebesülés esetén 10 órába is beletelik, mire az orvosi egység odaér a helyszínre – tíz óra alatt pedig rengeteg minden történhet a sebesült katonával.

 

A front mögött több kilométerrel jelenleg is még csak építik a védelmi vonalat. A katonáknak így be kell érniük azzal, ami éppen most van. Ez pedig sokszor az életükbe kerül.

 

A KyivIndependentnek nyilatkozó szakértők ráadásul nem azt firtatták, hogy Avgyijivka eleshet-e, hanem azt, hogy ez mikor fog megtörténni.

 

A város feladásának lehetősége azonban szerintük akkor válik reálissá, hogy az oroszoknak sikerült az északi és déli szárnyak közötti egyre szűkülő, ma már csak 5 kilométeres részt tovább csökkentenie pár kilométerrel. Ebben az esetben ugyanis már nem csak a tüzérséggel, de az aknavetőkkel is belőhető lenne a várost ellátó fő ukrán utánpótlási vonal. Az oroszoknak elég lenne egy-két kilométerrel összébb szorítani a harapófogót ahhoz, hogy az ukránoknak fontolóra kelljen venni a tényleges kivonulást.

 

Ráadásul, a hatalmas, Azovsztál-méretű helyi kokszgyár, amely alatt kiterjedt alagúthálózat is van, az egyetlen dolog, ami miatt érdemes védeni a várost. Ha az elveszik, a város tartása értelmetlenné válik.

 

Avgyijivka volt a tőle néhány kilométerre, de már szakadár területen lévő Donyeck városa elleni tüzérségi támogatások kiindulópontja.

 

Forrás: KyivIndependent

 

Körkép.sk,

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!