Nyitókép forrása: farmer.pl

 

A lengyel gazdák péntektől újra blokád alá vettek több lengyel-ukrán határátkelőt. Az indulatok pedig kezdenek elszabadulni. Mivel a gabonadömping kérdésében sem Varsó sem Brüsszel nem lépett érdemben, a gazdák egyre keményebben jelzik elégedetlenségüket.

 

Vasárnap este több ukrán gabonát szállító kamion pótkocsijának estek neki feszítővasakkal és kinyitották azokat – aminek következtében a gabona a pótkocsiról az útra ömlött.

 

Kijev tiltakozik a lengyel gazdák fellépése miatt, azt állítja, hogy Varsó nem tesz eleget az „idegengyűlölet és politikai erőszek” megfékezéséért, és azonnali reakciót követelt a lengyel büntetőhatóságoktól.

 

Az ukrán gabona európai importja az elmúlt két évben több mint megtízszereződött. Az európai gazdák terményei kiszorulnak az európai piacról, mert őket kötik az EU szigorú szabályai és adói, de a zömében génmódosított ukrán gabonát Brüsszel feltételek nélkül engedi be az uniós piacra. A helyzet legnagyobb kárvallottjai a közép-európai gazdák, különösen a lengyelek.

 

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.