Nyitókép forrása: EasternHerald

 

Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egykori tanácsadója, ma pedig már kemény kritikusa és riválisa szerint Oroszország nem akarja elpusztítani Ukrajnát, a célja a NATO, ami Donald Trump megválasztása esetén sikerülhet is neki. Aresztovics arról is beszélt, hogy Ukrajnában „sokan arról álmondnak”, hogy egy katonai puccs végre eltávolítja Zelenszkijt. Elismételte korábbi véleményét, hogy Ukrajnának meg kéne fontolnia a béketárgyalásokat az oroszokkal.

 

A Štandard szlovák konzervatív hírportál cikke szerint Aresztovics Nyikolaj Feljdmannak adott interjút nem sokkal azután, hogy Zelenszkij leváltotta az Ukrajnában hősként tisztelt (és ezért nagyon is irigyelt) Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt, helyére pedig saját közeli emberét, Oleksznadr Szirszkij ültette.

 

Aresztovics szerint Zaluzsnij elmozdítását az ukrán kormány hosszú ideje tervezte és építette fel úgy, hogy azzal ne váltsanak ki felháborodást a közvélemény körében és ne legyen lázadás a hadseregen belül. Szirszkij ugyan népszerűtlenebb a katonák körében, mint Zaluzsnij, de a háborús döntéseket illetően nagyon közel áll a politikai vezetéshez.

 

 hirdetes_810x300  

„Eltávolítják Zaluzsnij klánját a hadsereg minden szintjén és a helyére Szirszkij klánját ültetik”

 

mondta Aresztovics. Hozzátette, hogy

 

Ukrajnában sokat beszéltek arról, hogy a legjobb az lenne, ha Zaluzsnij egyszerűen megbuktatná Zelenszkijt.

 

Ezt azonban Aresztovics a legrosszabb forgatókönyvnek tartja, mert ebben az esetben Donald Trump amerikai exelnök, Biden legnagyobb kihívója, kiváló indokot kapna Ukrajna támogatásának teljes leállítására.

 

Ebben az esetben az ukrán légvédelmi ütegek egy hónap alatt kifogynának a munícióból, az oroszok pedig két hónap alatt áttörnék a frontot. 

 

„Az országnak vége, jöhet Afganisztán, a partizán háború – ez lenne annak a puccsnak az ára, amiről sokan jó ideje álmodoznak”

 

mondta.

 

Putyin szemében ez egy polgárháború

 

Aresztovics még provokatívabb kijelentéseket tett Tucker Carlson múlt heti Putyin-interjúja kapcsán. Kijelentette, hogy Nyugat-Európa balliberális szemüvegen keresztül nézi Putyint, akit szélsőséges szörnyetegnek, fasisztának, sötét démonnak állítanak be. 

 

„Aztán ugyanezek az emberek a következő érvben, a vessző után hozzáteszik, hogy már öreg, őrült bácsika, és nem fontos, hogy mit mond”

 

mondta. Aresztovics szerint azonban egyik állítás sem igaz. Ha Putyin egy őrült bácsika lenne, nem jelenthetne veszélyt a nemzetközi rendre. Sőt, a volt elnöki tanácsadó azt is cáfolta, hogy az orosz elnök fasiszta lenne:

 

„Putyin a hatalmat gyakorló orosz politikusok közül a legliberálisabb”

 

fogalmazott (erre egyébként több józan gondolkodású szakértői is felhívták már a figyelmet, különösen a néhai Jevgenyij Prigozsin tavalyi puccskísérlete idején – a szerk.). Hozzátette, hogy Viktor Verofejev író egyik könyvében tíz évvel ezelőtt azt írta, hogy Putyin liberálisabb, mint az oroszok 80 százaléka.

 

Aresztovics teljesen szembemen az ukrán és nyugati narratíváknak, az interjúban arról beszélt, hogy Putyin valójában nem akar háborúzni:

 

„Ő azt mondja, hogy nem akarja a háborút… Ez egy nagyon népszerűtlen vélemény, de ő tényleg nem akar harcolni. Ez teher számára. Morális teher, különösen Ukrajna ellen harcolni. Mert amikor azt mondja, hogy ez egy és ugyanaz az orosz nemzet, akkor tényleg úgy hiszi. Számára ez egy polgárháború, a sajátjait öli, a sajátjait kell megölnie”

 

mondta Aresztovics, hozzátéve, hogy az ukránok ezt megmosolyaghatják, mert külön nemzetnek vallják magukat, de Putyin egyszerűen nem így látja. Szerinte Putyin nem akarja elpusztítani Ukrajnát, hanem békét akar vele kötni az isztanbuli tárgyalások keretin belül, amelyek Ukrajna semlegességéről szóltak. 

 

Aresztovics szerint ugyanakkor Ukrajna nem fog újra olyan előnyös alkut kapni, mint 2022 tavaszán (semlegesség, NATO-tagságról való lemondás, Krím elvesztése, minden más téren visszaállna a 2022. február 24-i állapot), Moszkva most már a négy részben megszállt ukrán megyére is igényt tart. Itt Aresztovics szerint kompromisszumot kellene keresni, például négy helyett csak két megyét tartanának meg az oroszok.

 

A volt elnöki tanácsadó ugyanis azt állítja, hogy Putyin sokkal készségesebb a kompromisszumra, mint a jobboldali orosz politikusok, akik legszívesebb a nyugat-ukrajnai Lviv városáig meg sem állnának.

 

Trump, mint orosz szövetséges és a NATO elpusztítása

 

Aresztovics szerint Putyin és Donald Trump valójában szövetségesek, akik közösen akarják megtörni a globalisták hatalmát Európában. Mikor Putyin a Carslonnak adott interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban vannak erők, akik el akarják lehetetleníteni az oroszokkal való békés együttélést, azt az ukrán politikus úgy értékelte, hogy ez üzenet volt Trumpnak, és figyelmeztetés a Trumpt támadó amerikai eliteknek.

 

„Oroszország olyan geopolitikai játszmába akar kezdeni, ami végül a NATO széteséséhez vezet, és Oroszország megszerezhesse, amit még a Szovjetunió sem ért el. Oroszország nem egy államcsoporttal áll majd szemben ekkor, hanem különálló országokkal. Egyeseket megvehet, másokat megfélemlíthet. Ez hatalmas siker lesz, Putyin jelentősebb személyiséggé válna az orosz történelemben, mint Nagy Péter cár vagy Nagy Katalin. És természetesen, ezt is szeretné.”

 

mondta. Hozzátette, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Putyin nem Ukrajna megsemmisítésére, hanem a NATO szétverésére törekszik.

 

Azt is kifejtette, hogy Putyin hajlandó lenne békeajánlatot tenni Ukrajnának, mert tudja, hogy adott esetben több ezer ATACMS (nagy hatótávolságú) rakéta érkezhet Ukrajnába, amivel a teljes orosz támadó logisztikát ki lehetne végezni.

 

Érthetetlennek nevezte Joe Biden regnáló amerikai enök politikáját, aki szerinte már most is megtehetné, hogy ATACMS rakétákat ad át Ukrajnának, mégsem teszi. Szintén logikátlannak tartja, hogy a republikánusok akadályozni tudják Ukrajna 60 milliárdos támogatásának elfogadását a Kongresszusban, csak azért, mert Biden nem hajlandó engedni migrációs kérdésben, holott Biden megítélése így is rossz.

 

„Az amerikaiak fogják a fejüket, és nem értik, mi történik. Ahogy mi is fogjuk a fejünket, és még kevésbé értjük az egészet”

 

mondta.

 

Körkép.sk, standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!