Nyitókép forrása: A Dnyeper torkolatának keleti partjára érkező ukrán katonák 2023 októberében. Fotó: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov

 

Néhány nappal Avgyijivka bevétele után az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu azt jelentette, hogy újra visszafoglalták Krinkij települést az ukránoktól. Krinkig iszonyatosan irritáló ukrán szilánk volt a déli fronton, ugyanakkor valóságos vérszivattyú az ukrán hadsereg számára.

 

Krinkij volt a helyszíne a tavalyi év talán legértelmetlenebb csatájának, amely során az ukránok megpróbáltak betörni a Dnyeper oroszok által uralt bal partjára. Az orosz tüzérség záporozó lövedékei között, hatalmas veszteségek árán ki is építették a hídfőt, aminek tartása azonban szintén rendkívül költséges volt (elsősorban élőerőt tekintve).

 

Az ott harcoló katonák a hiábavalónak tűnő csatát tisztán stratégiát nélkülöző politikai célú hadműveletnek tartotta, nem nagyon rejtették a véka alá nemtetszésüket a politikai vezetés döntését illetően, amellyel tovább erőltették a folyó keleti partján folyó harcokat.

 

 hirdetes_400x285  

Az orosz tüzérségi fölény és a nehézkes, csónakokon történő utánpótlás ellenére az ukránok így is hónapokig tartották Krinkij az oroszokkal szemben.

 

Sojgu állítását a település bevételéről az ukrán fél még nem erősítette meg. Ha a hír igaz, az azt jelenti, hogy a Dnyeper torkolatának keleti partja ismét teljes egészében orosz kézen van.

 

Az oroszok Avgyijivka bevétele után azonnal offenzívába kezdtek Dél-Ukrajnában (Robotine-Verbove vonal), Bahmuttól nyugatra, Ivanyivszkénél, valamint Pobjedánál (DélKelet-Ukrajna).

 

Körkép.sk, SkyNews

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!