(..)

 

Recep Tayyip Erdogan épp most teszi tönkre Kemal művét (..) A Szulejmán című film forgatókönyvébe is benyúló Erdogan (..)szultáni hatalommal ruházza fel a köztársasági elnöki posztot, és úgy lenyúlja az eurómilliárdokat, ahogy ezt a Szovjetunió szétesésekor még Mihail Szergejevics Gorbacsov sem merte megkockáztatni.

 

Az, hogy Kurdisztánban mindez mészárlások jegyében történik, a német kancellárt aligha zavarja, hiszen bízik abban, hogy népe, amelyet a történelem tanulságai egyre ostobábbá tesznek, folytatni fogja a bűnbánat politikáját, amelyet el nem követett bűneiért vett magára hetediziglen.

 

 hirdetes_300x300  

Pedig az iszlám sikeres államai, mint az emírségek, Szaúd-Arábia vagy Irán, valójában a 21. századot is megélő, ősi alapokon nyugvó primitív teokráciák, aligha szerethetők. (..) A nyugat-európai polgár ebből az eszmetörténeti szemináriumból kimaradt, és egyelőre bízik abban, hogy politikusai nemes eszményeikkel az atlanti civilizáció számára is termékennyé teszik a bevándorlókat.

 

Mit tesz egy közösség, ha a rá nehezedő hatalom rossz alkura akarja kényszeríteni? Mint Hendrik van Loon írta, az amerikai gyarmatokra rákényszerített brit áruk behozatalát a gyarmatok megtagadták, és ezzel a kocka el volt vetve (..) A renitens telepesek tartottak attól, hogy London „zárlatot rendel el az egész amerikai partvidékre. Ilyen körülmények között jó volt rá felkészülni. Mindenfelé tevékeny, egymással összeköttetésben álló bizottságok alakultak a forradalom vezetésében szerepet vállaló nem hivatalos testületek formájában.

(..)

A lázadás eredménye az lett, hogy 1789. március 4-én a forradalmi törvények szerint választott új kongresszus összeült. Három héttel később a Federal Hall lépcsőiről proklamálták, hogy George Washington az Amerikai Egyesült Államok első elnöke lett.

(..)

Türelmes istennő Clio – tette hozzá Hendrik van Loon. S minden színielőadás után előkészíti a színpadot a következő darab számára. Most mit fog nekünk előadatni, molnárferenci komédiát, vagy valami véres drámát Shakespeare stílusában?

 

Tamáska Péter: Európai alkudozás, török üzlet  (magyarhirlap.hu)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!