„Álláspont. Ki a felelős a Brexitért? Erre a 2016 óta kínzó kérdésre válaszok sora született, Jean-Claude Juncker pedig tegnap a maga részéről kettőt kihúzott a lehetőségek hosszú sorából. Saját magát és a migránsokat.

 

A luxemburgi politikus ugyanis – aki végül is csak az Európai Bizottság elnöke 2014 óta, szóval miért is lenne bármi köze egy tagállam kilépéséhez – Orbán Viktort vádolta meg azzal az EU-csúcs után, hogy ilyen álhíreket terjeszt.

 

Pedig Junckernek legfeljebb abban lehet igaza, hogy nem ő az egyetlen felelőse a Brexitnek. Az egész uniós politikai elit bűne, hogy az egyik legerősebb tagállam polgárai úgy döntöttek, jobb lesz nekik a többiek nélkül. Az európai politika régi bútordarabjának számító, bohókás luxemburgi exminiszterelnök valóban nem a legfontosabb szereplő, nála sokkal nagyobb súlya és felelőssége van például Angela Merkel német kancellárnak vagy az előző francia elnöknek, Francois Hollande-nak. Messiástudatos utóda, Emmanuel Macron legfeljebb csak megerősítheti a briteket azon meggyőződésükben, hogy jobb lesz menni.

 

 hirdetes_810x300  

A migrációs válság és az elszaporodó terrorcselekmények szintén katalizátorai voltak az eseményeknek, az uniós vezetők pedig csak azt tudták megmutatni, hogy képtelenek mit kezdeni a válsággal. Először azt tagadták, hogy egyáltalán válság van, majd azt, hogy a migráció és a terrorizmus összefügg, végül pedig nagy erőkkel nekiláttak a bevándorlás legalizálásának. Érthető, ha a britek inkább menekülnének ebből a közösségből. Már csak azért is, mert a problémákat ők is jól ismerik: a bevándorlók már rég ellepték Nagy-Britanniát, párhuzamos társadalmak jöttek létre, bűnbandák tombolnak Londonban, a politikai elit meg csak tovább rebegi, hogy a sokszínűség és a befogadás márpedig jó.”

 

magyarhirlap.hu – Őry Mariann: Szuveneritás vagy bukás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!