A tavaly tapasztalt migrációs nyomás olyan emberek sokaságát hozta Európába, akik javarészt alulfejlett társadalmakból és az európaitól jelentősen eltérő kultúrkörökből származnak.

 

Olyan társadalmakból, ahol az analfabetizmus, az iskolázatlanság és a hétköznapokat meghatározó szigorú vallási előírások mellett a szexuális bűncselekmények, a zaklatás, a becsületgyilkosságok és a nők alárendelt szerepe is a hétköznapi gyakorlat része. (…)

 

A menedékkérők és a befogadó társadalmak közti szellemi és anyagi műveltségbeli, kulturális és viselkedésbeli szakadék egyre meghatározóbb erejű lesz, s egyre nagyobb veszélyt jelent a (nyugat-)európai társadalmi kohézióra, a közbiztonságra, valamint meg fogja rendíteni a rendvédelmi szervekbe és az illetékes politikusokba vetett bizalmat. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Elsősorban három nagyon fontos és kölcsönösen kizáró tényező szükséges a beilleszkedés megvalósításához: idő, szakértelem és következetesség. (…) Brit kutatók szerint átlagosan 66 napra volt szükség ahhoz, hogy egy ilyen kutatásban részt vevő önkéntesek kisebb rutinokat bevezessenek hétköznapjaikba.

 

Jogosan feltételezhetjük, hogy ennél jóval több idő kell egy az európaitól teljesen eltérő kultúrkörből származó fiatal férfi viselkedésének és hozzáállásának a megváltoztatásához, valamint egy testre szabott viselkedésterápiás program, hozzáértő szakemberek folyamatos és következetes munkája (és egy olyan költségvetés, ami mindezeket biztosítani tudja).

 

Ha ezt összevetjük a legnagyobb európai befogadó ország, Németország által előírt csekély 660 órából álló, menedékkérőknek szóló integrációs kurzusokkal, a számok kétségbeejtő naivitásra vallanak. Felmerül a kérdés: hogyan is lehetne 660 óra (kevesebb mint három hónapnyi munkaidő) alatt bármit is megváltozni egy évszázadokon keresztül berögződött viselkedési mintán, magatartási formán?(…)

 

(A szerző vezető kutató, Migrációkutató Intézet)

 

Magyaridok.hu – Sántha Hanga: Eljött a zéró tolerancia ideje

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!