(..)Minden reptérnek lelke van. Az isztambuli egy nagyon barátságos reptér. Nem Törökország, hiszen itt mindenki átszáll, nem látja az országot, a várost, csak a folyosókat, az üvegfalakat, az újságárust. A Kemal Atatürk repülőtér kedves. Ezért kellett ledöfni.

 

(..) A terrortámadás szinte papírforma, hiszen nincs az a biztonsági rendszer, amelyet ne lehetne kijátszani, Ankara pedig nagyon fontos szereplője a közel-keleti vérzivatarnak, ráadásul többfrontos háborút folytat, így bármikor bárki lecsaphatott Isztambulra. Imádkozni Isztambulért, lecserélni a Facebook-profilt, megkönnyezni a negyvennél több áldozatot?

 

Ennél sokkal kevésbé együtt érző az internet népe, Törökországban pedig állandóan robban valami, így a Brexittől való félelem sokkal jobban érdekli az embereket, mint az isztambuli reptéren történt terrortámadás. Sőt igazából a foci-Eb is.

 

 hirdetes_300x300  

A probléma azonban nem ezzel van, hanem a futószalagon érkező terroristákkal, s a tömeggyilkosság utáni egyenreakciókkal. Recep Tayyip Erdogan elítéli, a pápa imádkozik az áldozatokért, felelősként pedig megjelölik az Iszlám Államot. Ez Törökország esetében egyet jelent: azt, hogy ezúttal nem a kurdokat vádolják.

 

Az viszont soha nem derül ki, hogy ki is robbantotta fel a repteret, miért volt szükség erre a támadásra, mindent leöntenek az Iszlám Állam nyúlós masszájával, a körül nem határolható, fenyegető csoporttal, amelynek céljai nagyjából meghatározhatóak úgy, hogy az emberiség ellenségei.

(..)

Csakhogy az ember ennél bonyolultabb szerkezet, ezernyi mozgatórugója van, a különböző szervezetek pedig rejtélyesek, de nem buták. Oroszország egyenesen azzal vádolta meg korábban Törökországot, hogy az Iszlám Állam az ő gyermeke, együtt viszik ki az olajat Irakból.

 

(..) Törökország kulcsszereplő a Közel-Keleten, egyúttal nagyon fontos szereplője az európai politikai színtérnek is, amióta a balkáni migránsútvonal zárlata tőle függ. (..)

 

Lehet, hogy az Iszlám Állam robbantott a reptéren. Akkor viszont csak az a kérdés, vajon mi is az Iszlám Állam, s a terrorakcióra való megbízást arab szarkalábakkal, cirill betűkkel, vagy szép angolsággal írták-e.

 

Magyar IdőkSitkei Levente: Papírforma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!