Vasbeton akadályok, páncélozott járművek, csőre töltött karabélyok és persze pattanásig feszült idegek – nem valami távoli, egzotikus hadszíntérről tudósítanak ezek a képek, hanem talán annál is ingatagabb vidékről: Európa adventi vásárairól. A kandírozott édességek, a karácsonyfadíszek és a forralt boros üstök között katonák, terrorelhárítók cirkálnak ezekben az órákban Berlinben, Drezdában, Bécsben és a budapesti Vörösmarty tér híres kézműves vásárán is.

 

Nincs most olyan zuga semelyik városnak és semelyik szertartásnak, ahol biztonságban érezhetné magát egy európai. Otthonosnak és bevehetetlennek hitt tereinken, ünnepeinken mindent átjár a rettegés az újabb kamionos mészárlástól, netán öngyilkos robbantástól, elrejtett szöges bombától meg ki tudja, miféle álcázott halálgépezetektől – egy sötét hatalom cinikus, barbár és egyelőre alig elhárítható csapásaitól.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Nehéz elfogadni, hogy most a muzulmán szó Nyugaton – bevallva vagy a politikai korrektség jegyében bevallatlanul – félelmet és bizalmatlanságot vált ki, pedig néhány éve számunkra még a vendégszeretetet, a kérdőjelek nélküli magyarbarátságot, a múlt és a hit ünnepélyes tiszteletét jelentette.

 

(…)

 

Ma már nem járjuk a Biblia földjét. Ma már ez a Kelet nincs vagy legalábbis elérhetetlen, helyette egyre szűkülő körökben közelít hozzánk egy másik, amelyik szeretné a régi helyét kitölteni fejünkben – de leginkább Európa szívében. Ez a Kelet betolakszik ünnepeinkbe, de még sajátjaiba is, hiszen, ha kell, mecsetekben robbant, elkötelezett muzulmánok torkát vágja el, amikor a szeretet és a megbocsátás – az iszlám számára is elengedhetetlenül fontos – parancsát a gyűlöletére és az ártatlanok gyáva gyilkolására cseréli. Ez a magát fundamentalistának, igazhitűnek, egyedül üdvözítőnek valló csoport valójában az ateizmus zászlóalja, elszakadt minden erkölcstől és eszmétől – mindentől, ami emberivé teszi az embert. És valódi ünneppé, nem vérfürdővé az ünnepet.

 

Itt az ideje a Születésnek.

 

Magyari Idők, Margittai Gábor: Legázolt karácsony

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!