Ansbach, Würzburg, Reutlingen, Ochsenfurt − tüchtig középnémet kisvárosok, amik sok magyar számára az életminőség-elképzelések netovábbjai… Az európai élet, mindannyiunk életmódja ellen zajlik a háború, egyre több és egyre aljasabb támadással.

 

(…)

 

Az európai élet, mindannyiunk életmódja ellen zajlik a háború, egyre több és egyre aljasabb támadással.

(…)

 hirdetes_810x300  

 

Zajlik a háború − de furcsa egy háború ez.

 

ochsenfurt
Ochsenfurt: itt élt a baltás ámokfutó afgán migráns. Kép: mandiner.blog.hu

 

Nem látható, nem megfogható az ellenség előre. Nem vonul fel a határainkon, nem üzen hadat távírón keresztül, nincs ország, nincs látható hatalom mögötte. Egymást sem ismerik a támadók. A támadás pillanatában vagy csak utána találnak rájuk, szitává lőve egy kamion fülkéjében, egy vasút menti bozótosban, vagy már szinte rájuk sem lehet találni, mert darabokban hevernek egy gemütlich német kisváros muskátlis-favázas főterén.

 

Furcsa egy háború ez azért is, mert mi magunk sem tudunk harcolni ellene. Na igen, megbeszéljük egymás között otthon vagy egy sörözőben, hogy nem jól van ez így, esetleg megírjuk egy cikkben vagy kiírjuk a Facebookra, tolnak rá pár lájkot. Hümmögünk. Dühöngünk. Méricskélünk. Megmondunk. Na és?

 

De mit lehet még tenni? Ne menjünk el Párizsban vacsorázni? Ne szálljunk fel Brüsszelben a metróra? Ne sétáljunk a nizzai promenádon? Ne mászkáljunk békésnek képzelt német kisvárosokban, mert sörözés közben esetleg ránk ugrik egy machetés vagy baltás támadó, nekünk jön egy kamionos ámokfutó, netán szögbombás öngyilkos merénylő?

 

(…)

 

Mivel mi nem tudjuk megoldani sem a francia, sem a belga, sem a német belügyeket, a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” jól ismert jelszavát követve csak annyit tehetünk és annyit kérhetünk: most és a jövőben is csökkentsük a lehető legalacsonyabbra annak a kockázatát, hogy az ezekben a hetekben, hónapokban Nyugat-Európában elszaporodott döbbenetes cselekmények nálunk is megtörténjenek.

 

(…)

 

Békében akarok élni a saját városomban, a saját hazámban, annak minden szegletében. Mindannyiunk számára az egyetlen elfogadható szám a hazai terrortámadásokra a nulla. Addig jó nekünk, amíg ez így is marad.

 

Mandiner.blog.huRajcsányi Gellért: Európa esete a Nagyon-Közel-Kelettel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!