Károly, Karola
 • HUF: 356.94
 • USD: 1.11
 • 1 °C
 • 6 °C

Hirdetés (X)

média

Peter Morvay, a SME és az újságírás szégyene

Figyelem: időközben elkészült a cikk fordítása, mely itt olvasható. Morvayról szlovákul a szlovákoknak. Felkerül a SME címlapra? Erre a linkre kattintva lehet szavazni. Peter Megérdemli!

Szlovákiai magyarként az Orbán kormányt értékelni nem a legegyszerűbb feladat. Főleg, hogy a magánnyugdíjpénztár államosítás, vagy a médiaregulációs kísérletek Szlovákiában a baloldal „kiváltságai“.

Orbán Viktornak újra kell tanulnia a kormányzást” – fogalmaztunk a Körképen még 2010 májusában. Hogy nem alaptalanul, azt az azóta eltelt idő is bizonyította. Olvasóink tehát nem tekinthetnek úgy ránk, mint a Fidesz feltétlen híveire. Ugyanakkor azt is felháborítónak tartjuk, ha a Magyarországgal szembeni kritika szinte kizárólag gonoszkodó, elvakult, fóbiába hajlóan rosszindulatú, vagy tendenciózusos.

Bosszantónak tartjuk azt is, ha a déli szomszédunkról szóló konkrét tudósítások – melyekből szlovákok milliói formálnak véleményt -, fabuláló és tudatos csúsztatásokra épít. Még inkább felháborító és szégyenteljes, ha mindezt a véleményformáló jobbliberális szlovák napilap, a mértékadó SME egyik magyarul is tudó újságírója műveli. Peter Morvay-nál a szombati békemenetről készült beszámoló kapcsán telt be az a bizonyos pohár.

Peter Morvay

Peter Morvay 1968-ban született. Prágában tanult történelmet és politológiát. Korábban Magyarországon, Szegeden élt. Különböző cseh és szlovák lapoknál dolgozott. A pozsonyi SME szerkesztőségének 2003-tól a tagja. Profilja szerint leginkább Csehországgal és Magyarországgal foglalkozik. A számok szintjén ez konkrétan azt jelenti, hogy december és január folyamán eddig 46 cikkéből minden második foglalkozott Magyarországgal vagy a Fidesszel, és legfőképpen Orbán Viktorral. Hosszabb visszatekintéssel az arány vélhetően még egyértelműbb lenne. Legenyhébb jelzői a témában a populista, antidemokratikus, fekete lyuk a térképen, Orbán a cár, a szélsőjobb hőse, és hasonlók.

Minél rosszabb, annál jobb?

Peter Morvay a szombati békemenetről szóló tudósításában a SME online-on  először az „Orbán szimpatizánsai Trianonhoz hasonlították az EU és az USA nyomásgyakorlását ” címet adta (szerk. megj. nem véletlenül, elvégre a Trianon szóra minden valamirevaló szlovák ugrik), a számháborút illetően pedig úgy fogalmazott, hogy a tömeg valós létszáma mélyen a szervezők által előzetesen várt százezer alatt maradt.  A napilap hétfői nyomtatott kiadásában Morvay már ennél is kevesebb, alig néhány tízezer Orbán támogatóról számol be. Hogy ez mennyire nem igaz, lemérhető az alábbi videóból, vagy bármelyik magyarországi sajtóbeszámolóból.

Íme pár tízezer ember…

A hétfői SME összesen három! cikket is közöl a megmozdulásról (köztük egy címlapon + maga a címlapkép), mindegyik Morvaytól. Ezekben a szervezőkkel kapcsolatban sem fukarkodik a jelzőkkel: “extrémista, félkatonai,  irredenta” olvasható, de az antiszemitizmus és a burkolt zsidózás is megjelenik, célozva a szervezők és az általuk utcára hívott demonstrálók “minőségére”. Morvay a Trianon, Magyar Gárda és a Felvidék szavak elhelyezésére is gondosan odafigyelt, melyek mondanunk sem kell, garantált hatást váltanak ki a szlovák olvasóknál (közel félezer komment eddig a SME online-on).

A szerző a békemenetbe ahol csak lehet, természetesen az MKP-t is belekeveri, még ha az igencsak izzadságszagú is. A lényeg, hogy a március 10-i választások után ismét elmondhassa, amit egyszer már elmondott:

Miért?

Ennek a cikknek nem célja Magyarország mosdatása a szlovák sajtóban. Az Orbán-kormány több tekintetben valóban rászolgált a nemzetközi kritikára, mellyel szembe kell néznie. De hogy egy monopolhelyzetben levő szlovák újságíró kommentárjaiban hosszú időn keresztül ennyire gonosz legyen egy konkrét országgal szemben, hogy egy érinthetetlen manipulátor tudósításaiban ekkora mértékben nélkülözze a tárgyszerűségnek még csak a látszatát is, az elképesztő és példa nélküli a mai szlovák újságírásban

Vajon mi vezérelheti Peter Morvayt?

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Anonymous
2012. jan. 23. 08:44

"Vajon mi vezérelheti Peter Morvayt?" A génjei.

  Anonymous
  2012. jan. 23. 09:12

  Morvay magyar iskolába járt, a génjei magyarok :-( Az utóbbi pár hónapban teljesen átugrott neki. Más: ez az enyhe Fidesz-kritika mikor jelenik meg a párt kommunikációjában is? u.i: csak Internet Explorerből lehet kommentelni, Opera, és Chrome alatt nem megy át az ellenőrző kérdésre adott válasz.

   Ürdüng
   2012. jan. 23. 09:49

   Nekem megy Chrome alatt, de van itt valami morbid spamfilter ami néha tényleg szórakozik az emberrel, és visszadobja hogy másold át a betűket a képről, kép viszont nincs sehol. Aztán néha meg működik, és nem kér semmit. Morvaihoz pedig: Költői kérdések helyett készítsetek vele interjút, annak több értelme lesz. Szerintem belemenne, a cikkeiből úgy tűnik, szereti ha olvassák.

Vhailor
2012. jan. 23. 10:08

Zsolti, te i tudod, én is tudom. Ezek mind ilyenek. Talán az OKS-t leszámítva, de azokat úgy is többnyire zsidóknak tartják.

beeble
2012. jan. 23. 10:16

"Vajon mi vezérelheti Peter Morvayt?" Nem mi, hanem ki. Ugyanaz, mint Barakot, Ardamicát, Buchlovicsot, Molnárt stb. A kenyéradó gazdáik.

  Ürdüng
  2012. jan. 23. 10:55

  A legtöbb ember magától hülye, nem kell rögtön bonyolult összeesküvéseket vizionálni. Téged sem fizetnek az általad preferált politikusok, hogy jót írj róluk, mégis megteszed, és szidod a konkurrenciát - szintén ingyen. Attól még lehet hogy igazad van, de olyankor mindig jó, ha valamivel alá is támasztod.

   beeble
   2012. jan. 23. 11:38

   Az én szakmám viszont nem újságíró és nem írok tudósításokat országos napilapokba, csak egy mezei pógár vagyok, aki néha kommentet ír a netes cikkek alá. Így azt hiszem, a minimális objektivitás és újságírói etika elvárhatóságának terén van köztünk némi különbség Morvayval. "A legtöbb ember magától hülye, nem kell rögtön bonyolult összeesküvéseket vizionálni." Lehet, viszont ha így van, miért lehet még mindig az egyik legjelentősebb szlovák napilap egyik - főleg Magyarországgal és a magyarokkal kapcsolatban - meghatározó tudósítója és véleményformálója?

herr Derrick
2012. jan. 23. 11:41

Valahol érthető, amit Morvay csinál. Ezt csinálja egyébként mindenki, aki tájainkon a "piacra dolgozik". A mértéktartó, kiegyensúlyozott és objektív tudósításoknak ott van piaca, ahol a széles társdalom elért már egy bizonyos szintű politikai kultúrális szintet. A mi tájainkon sem hagyománya, sem "piaca" nincs az ilyen jellegű tudsításoknak. Egyszerűen a közönség szemében unalmasnak, finomkodónak tűnek az ilyenek...nincs rá igény. Nem, minha tőlünk nyugatabbra nem lenne szenzációhajhászás, de a ott a politikában már láthatóan más nívó érvényesül, mint a bulvárban (a durva manipulációt pl. nem használják "természetes" újságírói praktikaként). Morvay nem hülyegyerek, ez tény. De piacra dolgozik, mégpedig Európa ezen végein. Ő sem mehet szembe a többségi olvasói igényekkel, így inkább kiszolgála azt (trianonozással, szélsőségesezéssel, számok manipulációjával, stb.)A reakciók ők igazolják: sok manipuláció és bulvár sok olvasóhoz vezet. Populizmus újságírói szinten...ami persze nem zárja ki azt, hogy a következő cikkben valóban populista politikusokat "veszettül" populistázzon.

  beeble
  2012. jan. 23. 13:02

  Hát, nem tudom... Számomra a "bizonyos szintű kulturális szintet" elért társadalmak sajtója sem néz ki különbül mostanság (elég csak a Magyarországgal kapcsolatos folyamatos, agresszív félretájékoztatást megnézni bármelyik nagy nyugati sajtóorgánumban), úgyhogy szerintem ez inkább kortünet, helytől függetlenül. Manapság bizonyos politikai és gazdasági érdekcsoportok olyan befolyásolással bírnak a sajtóra és az újságírókra a világ minden pontján, hogy objektív tudósítót és kommentátort nagyítóval kell keresni - és azok is rövid időn belül vagy beállnak a sorba, vagy ellehetetlenítik (rosszabb esetben elteszik láb alól) őket. Persze, mindezt a demokrácia és a szólásszabadság égisze alatt...

   lake
   2012. jan. 23. 15:26

   Amikor már egy WP vagy NYT is nyilvánvaló hazugságokat ír tudatosan (pl: pár 10ezres Békemenet, de 100ezres "operásdemostráció"), akkor mit várhatunk az ilyen alaktól???...amúgy ránézésre nagyon hasonlít egy ÚjSzós régiós bértollnokra :) Meg kellene ezt a lelki nyomorultat fingatni pár ezer tiltakozó maillel pár ezer magyartól!...a címe adott peter.morvay@sme.sk.

   Szótlan Szemtanú/jclayton
   2012. jan. 23. 19:00

   Ettől biztos nagyon elszégyelli magát!

   lake
   2012. jan. 23. 21:41

   OKé, agyon is verhetem, de azért becsuknak ugye?... :)

   nyomkereso
   2012. jan. 23. 23:59

   ...inkább szavazzuk fel a SME címlapjára. Had olvassák a szlovákok is, ki ő s mi ő!

   Itt lehet a szlovák fordításra szavazni: http://vybrali.sme.sk/c/SMEckar-Peter-Morvay-hanba-zurnalistiky/

N.EMO
2012. jan. 23. 17:27

Tulajdonkeppen egyetertek a cikkel, de megis meglep. Peter Morvayt a legobjektivebb ujsagirokent tartja szamon a szlovak ujsagiro szakma. Par honapja megemlitettem a nevet (Neznámy sused – Ismeretlen szomszéd (szlovákoknak Magyarországról, könyvbemutató), korkep.sk), akirol akkor ugy beszeltek, mint "szlovak irastudo". Akkor ezt senki sem kommentalta - vette eszre a korkepen. A Magyar Intezet vezetoje Morvayval is egyuttmokodik, hogy bemutassa Magyaroszagot. Lathato, sokaknak tetszik, amit csinal.

csóközön
2012. jan. 23. 18:26

Szerintem Morvay köszöni szépen a jó kis ingyenreklámot, és hálás azért, hogy a közbeszédet meghatározza. Neki nem kell senki hátsóját nyalni, Király Zsolttal ellentétben, mivel az ő melója nem egy párt lététől függ. Ettől persze még bulváros baromságokat hord össze, a nagy gondolkodó hetilapban. Miért teszi? Mert igény van rá. Aztán meg ha ránézünk Morvay portréjára, érthetjük szegény frusztráltságát. Csóközön

Bfritz
2012. jan. 23. 22:44

Morvay igyekszik objektív lenni (kiáll esetenként a szlovákiai magyarok mellett), csak az a baj, hogy mo-i értesüléseit kizárólag a népszabadságból szedi, plusz megfűszerezi egy kis titkolhatatlan orbán-fóbiával meg a már többször említett bulvárkellékekkel! de még így is hol van Dag Danistól...

most inkább névtelen
2012. jan. 24. 00:18

témához kapcsolódóan: ma kiosztott egy elismert magyar borász. azt mondta, én nem is vagyok magyar, mivel nekem nem kell a magyar állampolgárság. ezek után mi itt csunyát mondó szlovákokról beszélünk...?

  lake
  2012. jan. 24. 09:07

  Én csak azt szoktam mondani az anyaországi magyaroknak, hogy SEMMIT NEM TUDTOK RÓLUNK!!! FOGALMATOK NINCSEN, HOGY MI AZ A KISEBBSÉGI LÉT!!!!...amúgy meg ha most lejjeb tolnánk a határt, mondjuk a Balatonig, "ezek" 70százaléka 5 perc alatt "reszlovakizálna", ÖNKÉNT!!!!!....bár a szombati megmozdulás után látok némi reményt, hogy több a MAGYAR mint a TÁPOS :)

nyomkereso
2012. jan. 24. 23:21

A SME szerint manipuláltuk a Morvay-cikk szavazását, és tömeges szavazásra biztattunk, ezért vették le, ahelyett, hogy a címlapra került volna. Valószinűleg erről is irunk majd egy posztot! Éljen a sajtószabadság!

  karcsi
  2012. jan. 25. 09:16

  fáj, hogy az egy napilap szlovenszkóban, amit valamire tartottam, ennyire lefele megy a lejtőn :(

   egyretöbbérintett?
   2014. okt. 15. 19:24

   ...s ebben veresistvánok, petermorvayk (JANICSÁRok) vállalnak szerepet, elsősorban!

  Ürdüng
  2012. jan. 26. 13:17

  "és tömeges szavazásra biztattunk" De hát ebben igazuk van. Nem arról kell hogy szóljanak az ilyen szavazások, hogy ki hány barátját veszi rá a facebookon hogy szavazzon... nem is az a kérdés, hogy ki a jobb marketingben. Ha fél Magyarország azt mondja hogy jó cikk, azzal lazán nyer, csak éppen nem fog semmit jelenteni ez a győzelem. Érted? (erről eszembe jutottak azok a bambák, akik egy ki tud jobb főtt tojást főzni internetes szavazásra megkérik az összes ismerősüket, hogy rájuk szavazzanak, azok azt szivességből megteszik, a győztes meg örül neki, és tényleg el kezd hinni abban, hogy tud főtt tojást főzni. Van ennek így értelme?) Na mindegy, várom a cikket a sajtószabadságról.

   beeble
   2012. jan. 26. 23:39

   Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a szabályzatukban le van-e írva, hogy tilos szavazásra biztatni az olvasókat (továbbá mit jelent a "tömeges" pontosan, illetve hol kezdődik a "tömeg": 100, 1000, 100000 ember?). Ha igen, akkor ok. Ha nem, akkor sz@rjanak sünt. Illetve arra is kíváncsi lennék, hogy az eddigi szavazásokat megnyert írásokat propagálta-e valaki valaha ilyen módon. Ha igen, akkor milyen jogon alkalmaznak kettős mércét?

egyretöbbérintett?
2014. okt. 15. 19:22

Sajnos, most nem merek saját nevem alatt írni, mert környezetemben elég sok petermorvay, veresistván található. Természetesen velük burkoltan közlöm véleményem, de most nick-név alatt írom azt le! Egyre több a JANICSÁR, a Most-Híd tele van velül! Habár sokan köztük csak félrevezetettek, de a "szamárlétrán" felfelé haladva nagyon sok, aki tudja, miért teszi ezt! Eksisztenciális, esetleg megfelelni-akarás vezérli őket, s ehhez nem kell más, mint JANICSÁRnak lenni! A történelemből tudjuk, hogy ezek voltak a legveszélyesebbek...

  egyretöbbérintett?
  2014. okt. 15. 19:31

  bocs, először visszaolvashattam volna, utána kellett volna küldenem! Javítás : ... egzisztenciális ...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket