Erik, Alexandra
 • HUF: 386.31
 • USD: 1.06
 • 10 °C
 • 24 °C

Hirdetés (X)

média

Éljen a sajtószabadság!

Néhány kivételezett helyzetben levő manipulátort leszámítva a szlovák véleményformálóknak nem érdekük, hogy magyar kérdésekről szlovák tömegkommunikációs csatornákon keresztül maguk a magyarok írjanak.

Olvasóink kérésének eleget téve íme az ígért poszt arról, miért vette le a SME a Körkép Morvayról szóló írását.

Peter Morvay a SME és az újságírás szégyene, fogalmaztunk a minap ezen a portálom. Olvasóink reakciói pedig azt bizonyították, hogy véleményünkkel nem vagyunk egyedül. Megírtuk hát mindezt szlovákul is, majd szavazásra bocsájtottuk a SME oldalán annak érdekében, hogy az írás felkerüljön az újság online verziójának címlapjára. A dolog lényege, hogy így többszázezer szlovák olvasóhoz lehet eljuttatni az üzenetet.

Szóval vettük a fáradságot, lefordítottuk, feltettük, és vártunk. A cikk alján itt a Körképen és facebook oldalunkon pedig linkkel jeleztük a szavazás lehetőségét. Gyűltek is a voksok szépen, alig pár óra alatt reggel 10-re már 100 szavazat körül jártunk. Ez normális körülmények között bőven elég arra, hogy az írás megkapaszkodjon a címlapon (példaként lásd a TOP 3 nap pillanatnyilag hetedik cikkét, mely három nap alatt eddig 86 szavazatot szerzett).

sme_iness.jpg

Cenzúra?

Mi azonban nagy meglepetésünkre címlap helyett a süllyesztőben végeztük. A SME adminisztrátora se szó se beszéd, mindenféle figyelmeztetés nélkül levette a cikkünket. Magyarázatot követelő levelünk hosszú órákig szó nélkül maradt, sürgetésre azt a választ kaptuk Filip Struháriktól a smeonline.sk részéről, hogy a cikk eltávolításának oka, hogy megalapozott gyanújuk szerint manipuláltuk a szavazást, és tömeges voksolásra biztattunk (a teljes e-mail váltás megtalálható a szerkesztőségünkben).

Miután elhatárolódtunk a vádaktól, jelezve az egyszerű tényállást, Struhárik újra megerősítette korábbi szavait, és csatolta szabályzatukat, mely itt található:

Megjegyeznénk, hogy korábbi írásunk még novemberben szintén ugyanerre a sorsra jutott, akkor helyreigazítási kérelmünk után visszahelyezték a cikket, mely 708 szavazattal kerek egy hétik a sme online legolvasottabb blogja volt, és melyet a Körképen a mai napig több mint 13 ezerszer olvastak.

Csak a kiválasztottak

Mi a különbség a novemberi és a mostani eset között? A téma lenne? Akkor egy nem mindennapi emberi tragédiát írtunk meg, most pedig egy nemzetiségi szempontból érzékeny esetet. Egy olyan hosszú ideje tartó állapotot, mely bennünket, szlovákiai magyarokat érint. Annak kérdését, hogy néhány kivételezett helyzetben levő manipulátort leszámítva a szlovák véleményformálóknak nem érdekük, hogy magyar kérdésekről szlovák tömegkommunikációs csatornákon keresztül maguk a magyarok írjanak.

Végezetül egy leleplező példa a SME abszurd indoklásának alátámasztására:

iness_sme_0.jpg

Az online TOP 3 nap pillanantnyilag legolvasottabb cikkeinek 7. helyén az INESS egy egyébként nagyon jó írása áll, mely érdekes módon ugyanúgy facebook linkkel tömeges szavazásra biztatással került oda.

Hát nem érdekes ez a kettős mérce?

Király Zsolt

Az írás a szerző szubjektív véleménye, mely nem feltétlenül tükrözi a Körkép teljes szerzői gárdájának véleményét.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Ürdüng
2012. jan. 27. 10:10

Kicsit csalódtam, azt hittem egy komolyabb, átfogóbb cikk lesz a sajtószabadságról - hisz az elmúlt hónapok rengetek nagyon jó példát hoztak fel Magyarországon melyekről lehetne elmélkedni... azt hiszem nem kell leírnom mire gondolok. Ahhoz képest ez a siránkozás nem túl sok... A szabályzatukban egyértelműen ott van: "Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo podľa vlastného uváženia rozhodnúť o zmazaní textu z vybrali.sme.sk, ak: Boli zaznamenané pokusy o manipuláciu s hlasovaním za článok, napríklad viacnásobným pridávanie hlasov jedným človekom alebo dohodou viacerých ľudí o spoločnom hlasovaní (napríklad výzvou autora pod svojim článkom, aby zaň hlasovalo čo najviac ľudí)." Azt hiszem ez vonatkozik erre a cikkre is. Szóval tömören: - Benne van a szabályzatukban, hogy ezért kizárhatnak - ennek tudatában és ennek ellenére csináltátok a reklámot - Sme fogta és kizárta a cikket - erre jön a meglepett siránkozás, hogy miért, meg hogy cenzúra... ez most komoly?

  franco
  2012. jan. 27. 10:37

  Nicsak, Morvay vagy vmelyik ártány kollégája is itt kommentelget:)

   Ürdüng
   2012. jan. 27. 13:41

   Hát ez elég gyenge replika volt, próbálkozz még egyszer... (kis segítség: ne a személyeskedés irányába menj el, hanem próbáld konstruktívan megfogalmazni miben tévedek). Mindent bele, szorítok!

   P.
   2012. jan. 27. 19:10

   Keszegh Béla?

   Ürdüng
   2012. jan. 27. 19:18

   Mit szerettél volna ezzel kérdezni?

   komaromi
   2012. jan. 27. 20:38

   Keszegh Bela tarsasagban beszelt ilyen kontextusban es a Korkeprol. Urdung nagyon hasonlit ra!

   komaromi
   2012. jan. 27. 20:47

   ... ami sok mindent megmagyaraz urdung kommentjeibol...

  majd.holnap
  2012. jan. 27. 12:01

  a sajtószabadságról általánosan már írtunk itt is.

   Ürdüng
   2012. jan. 27. 13:42

   Köszönöm a linket, elolvasom. Első ránézésre valami ilyesmit vártam ide.

  rezy
  2012. jan. 27. 18:20

  hát igen lehet csurni csavarni a dolgokat, sajna errol szol a sajto, meg hát az éremnek is 2 oldala van, az igazságnak meg tobb is...de abban mindenképp igaza van a cikknek h ilyen alapon az iness cikkét is kizárhatná, bár ott világosan látszik h saját FB oldalukon joval kevesebben kedvelték mint a sme.sk oldalán, ugyh ilyen alapon megtehették azt amit, ugyh mosták kezuket, fogást találtak, sajna..

   Ürdüng
   2012. jan. 27. 19:12

   A félreértések elkerülése végett: én sem szeretem nagyon Morvay írásait, csak szerettem vona rámutatni hogy ez a cikk egy logikai zsákutca. Nem védem Morvayt, nincs is nagyon miért. De ha valaki már támadja a SME-t, akkor tegye azt összeszedettebben, ne értelmetlen handabandázással. Ez a cikk azon a ponton, ahol olyan dologgal vádolja a SME-t amit ők el is ismernek a szabályaik között - hogy kidobhatják (figyelem, kidobhatják, nem kidobják) a listából azokat, akiknél csalás merül fel - zátonyra fut. Tovább nincs mire apellálni, cenzúrát kiáltani meg végképp értelmetlen. Akkor lett volna értelme, ha elfogadva a SME szabályait nem próbál a szerző csalni, és ugyanez megtörténik. Sajnos most már nem tudhatjuk meg, vajon akkor is megtörtént volna a diszkvalifikáció, vagy nem, ez a vonat már elment.

P.
2012. jan. 27. 10:49

Szélmalomharc a szlovák sajtóval próbálkozni. Ugyanígy meszelték el a Kétnyelvű Dél kezdeményezéseit. Úgy gondolom belülről kell megerősödnünk. Jogainkért ki kell állni, és igenis a szlovák hivatalokkal felvenni a harcot. De a SME-n keresztül a tót atyafira úgy sem hatunk. Főképp félnek tőlünk, és ebből következik a többi. A SME ahol Morvay naponta fröcsög s gyakran orcátlanul hazudozik. A SME ahol pár hete olyan cikk került címlapra, melyben kisiskolásokat kérdeztek valahol Léva környékén a nyelvtanulásról. Az egész triviális összecsapott cikk mondanivalója és címe is nagyjából azt állította, hogy a magyar nyelv fura, csúnya és konok nagymamák kényszerítik rá az unokákra. A SME ahol egy Zsilleová tudósít Brüsszelből Magyarországról úgy, hogy alapvető tényeket hamisít (gondolom csak másolt) és nyilvánvalóan fogalma sincs az egészről. A SME amelyet már nem olvasok.

  lake
  2012. jan. 27. 14:52

  Ürdüng milyen "rettegő példákat" akarsz itt olvasni "Fasiszta Magyarországról", mi????? Menj légy szives és maszturbálj odébb a liberósokkal! Na de a lényeg: itt a sz@r az arcunkban! Ha már a Sme is ilyen (melyet nagyon sok magyar a létrejötte óta úgy olvasott éveken át mint egy korrekt jobboldali lapot), akkor "Nekünk annyi" (lásd a szabadujsag.com cikkét)...igen P. belülről kell megerősödnünk, s ezt március 10. után vagy elkezdjük, vagy pedig nekünk tényleg annyi...

   Ürdüng
   2012. jan. 27. 15:37

   "Ürdüng milyen “rettegő példákat” akarsz itt olvasni “Fasiszta Magyarországról”, mi????? Menj légy szives és maszturbálj odébb a liberósokkal!" Mi az hogy "rettegő példa"?

Meanwhile
2012. jan. 27. 20:39

Magyarként több éve figyelem a szlovák sajtót, és maximálisan egyet kell hogy értsek a fentiekkel. Egyet tennék még hozzá; a legnagyobb szlovák portálok (SME, Pravda, Aktualne, stb.) eléggé központosítás-gyanúsan nyomják a magyarellenes propagandát. Például teljesen egyszerre hallgatták el a komáromi hídon elhangzott Sólyom-beszédet (túl barátságos volt, nem illett bele a szlovák média által preferált fasiszta-militarista magyarság-képbe). Ugyanígy egyszerre hallgattak arról, mikor a MOL-csomagot visszavásárolták az oroszoktól (1 rövid cikk jelent meg a Pravdán, de pár óra múlva archívumba került, míg a környező országok mindegyikében sokkal többet írtak róla). A szlovák hozzászólásokon látszik, hogy a hozzászólók nagy része azt hiszi, hogy a MOL az "oroszoké". Vagy arról is, hogy újjáépítették (nem is akár hogy) a kolontári iszap-katasztrófában megsemmisült épületeket (ha erről van cikk, mind a mai napig egy éves, vörös "mars-fotót" raknak ki, olyan szöveggel, mintha most készült volna a kép). A magyar pozitívabb mutatókat is egyszerre hallgatják el, például volt több cikk a munkanélküliségről, ország-táblázattal, persze Mo. egyformán hiányzott a táblázatból az összes szlovák oldalon (nem illene a "koldusország" propagandájukba). A negatív híreket gyakorlatilag egyidőben jelentetik meg, többségük hetekig ott figyel a főoldalon. Ezek a manipulatív propaganda-módszerek a szlovákiai magyarság asszimilációjának jelenkori eszközei.

beeble
2012. jan. 27. 22:56

Javaslat: írjátok meg újra a cikket, más címmel és kissé átfogalmazva, tegyétek fel a Sme-re és rakjátok ki az FB-oldalra: "Senki ne szavazzon rá, különben felkerül a Sme címlapjára" ;)

  nyomkereso
  2012. jan. 27. 23:03

  ennek a cikknek a szlovák fordításával terveztük ugyanezt :) Már most kérem, hogy ne szavazzon rá senki :)

   Anonymous
   2012. jan. 28. 01:52

   Ne tegyétek, ez a cikk ahhoz nagyon kevés! Dolgozzatok inkább még rajta pár napot,és mindenki jobban jár.

   tibi.
   2012. jan. 28. 12:17

   gyerekek na ne nevettesetek ki magatokat foloslegesen... ezt gondolom ti sem gondoljatok komolyan, hogy a SME-ben akartok publikalni SME-t gyalazo cikket... ez nem a sajtoszabadsagrol szol, hanem a jozan eszrol... amugy is minden foszerkeszto es laptulajdonos dolga, hogy mi jelenik meg az ujsagaban... gondolom a korkep sem kozol le a sajat oldalan korpeket vagy korkepszerkesztoket gyalazo cikkeket :) ... na ne nevettessuk magunkat... minden foszerkeszto dolga, hogy mit kozol le az ujsagaban... es egyetlen lap valaszabol (amit persze gyalazni akartok a sajat oldalan), meg nem lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni a sajtoszabadsagra.... a sajtoszabadsaggal akkor lenne problema, ha nem tudnatok pl. itt publikalni azt, amit akartok... vagy mashol... nem a SME az egyetlen szlovak publikalasi lehetoseg ... ha akarjatok, akkor kuldjetek el mas szlovak ujsagokba is (pl. Pravda, Hospodarske Noviny, Novy Cas (ott meg lehet hogy orulnenek is egy ilyen leleplezo cikknek)) ... de az isten szerelmere ne az ujsag sajat hasabjain akarjatok gyalazni az ujsagot, es utana meg fel vagytok cseszodve, hogy nem kozlik le, es akkor hol a sajtoszabadsag....

   hrsc
   2012. jan. 28. 14:23

   Jogos észrevétel. Elvárni egy újságtól, hogy támogasson egy cikket, amely őt támadja (és teszi ezt elég egyoldalúan)... érdekes ötlet. Azt hiszem ott a gond, hogy Nyomkereső túl tágan értelmezi a cenzúra és a sajtószabadság jelentését. Nem kellene túl elcsépeltté tenni ezt a két szavat. A szerkesztőkhöz lenne egy kérdésem: a Körkép viszzautasított-e már valamilyen cikket a kényes témája, vagy valamilyen más hasonló indok miatt?

   admin
   2012. jan. 28. 15:05

   "A szerkesztőkhöz lenne egy kérdésem: a Körkép viszzautasított-e már valamilyen cikket a kényes témája, vagy valamilyen más hasonló indok miatt?" - Cikket csak minőségbeli problémák miatt utasítottunk vissza, vagy ha az adott írás korábban már máshol megjelent. Értsd, Most-Híd pozitív írásoknak is szivesen  teret adunk, ha kapunk ilyet, és az alátámasztott érveket tartalmaz. Mérettesse meg magád az adott szerző, a felület adott.

   Bósza János
   2012. feb. 12. 07:22

   Mit jelent az a fogalom, hogy minőségbeli okok. Mert szerintem ez is a cenzúra egyik rejtett formája. Okok lehetnek olyanok, hogy a cikk írója mondjuk, hülye és tudatlan, vagy ne adj Isten néha gramatikai hibákat is elkövet (persze ezen egy kis jóakarattal indig lehet segíteni), mert nem az olvasottabb média guruk egyike, aki hibátlan magyar tudásával ontja magából a féligazságait, hazugságait. Persze minőségbeli ok lehet tartalmi ok is, ilyenkor jól jön egy-két gramatikai, nyelvtani hiba, amire hivatkozásul már le sem közölhető az írás. Ezt én sokszor megkaptam, ezeket az okokat, ahogyan már írtam könnyen lehetett volna orvosolni egy kis segítséggel akarattal, de ha a cél éppen a tűkeresés volt a kazalban, akkor bizony nagyon nehéz a meggyőzés és a józan ész politikájával érvelni, hogy előbb a gerendákat távolítsuk el az útról és az is, hogy a cikk tartalmilag fontos lenne leközölni, mert informál és igazságtartalma miatt fontos lenne, hogy sokan tudjanak róla. Nos nézeteim miatt én már sokszor megkaptam, hogy ki leszek tiltva erről a honlapról is. Érdekes módon, aki engemet sértő módon támadott, annak a nézetei sohasem voltak megcenzúrázva.

   piccolo
   2012. feb. 12. 14:49

   "Mit jelent az a fogalom, hogy minőségbeli okok?" - Bósza Jánossal kapcsolatban semmit!

   nyomkereso
   2012. jan. 29. 15:50

   Tibinek: de igen, pontosan ezt vártuk el. Mint ahogy az alábbi cikk is, mely szintén nem dicsér, mégis felkerült a címlapra (nem úgy, mint mi):

   http://gaso.blog.sme.sk/c/287565/Klamu-media-na-cele-so-SME-umyselne.html

   tibi.
   2012. feb. 06. 11:27

   ezt a linket most viccnek szantad?... mert annak talan meg elmegy... mint cikk harmatgyenge, latszik rajta, hogy egy unatkozo tinedzser irta, aki mindenben osszeeskuveseket lat... o amugy nem csak a sme-t mondja le, hanem a tobbi mediat is... de amugy sem olyan nagy lecseszes, mert nem lehet komolyan venni... ki az aki megtudja mondani kapasbol, hogy pontosan mennyi ember is van a tuntetesen?... gondolod, hogy minden mediaban van vlmi okleveles kitanult nepessegszamlalo szakember, akik mindig pontossan tudjak, hogy mennyi ember van a tuntetesen, de a mediak allandoan ferditenek a hivatalos szamokon?:)

Bósza János
2012. feb. 12. 06:41

Nos a cenzúra minden formája etikátlan, ha szlovák, ha magyar teszi. Miért is szóltam hozzá ehhez a cikkhez. Nem a tartalma, hanem a cenzúrázása miatt. Igen ki is ismerhetné mai Szlovákiában jobban a magyarországi helyzetet, mint egy felvidéki magyar. Ez normális dolog mivelhogy mi nézzük és olvassuk, de főleg értjük is azokat média híreket, amelyek ott jelennek meg. Tehát, ha egy véleményalkotás jelenik meg szlovákul, a szlovák médiákban, mondjuk a magyarországi helyzetről, vagy Ne Adj Isten a szlovákiai helyzetről egy magyar polgár tollából, azt szerintem meg kéne köszönni, nem pedig kicenzúrázni. Miért is? Mert egy valós helyzet felméréséhez és két nemzet elbutított népek a megbékéléséhez sok véleményre van szükség, néha akár ellentétesekre is egy adott témában. Ugyebár abszolút igazság, vagy hazugság nem létezik, de aki korrektül akar tájékozódni, annak mindenki meg kell hallgatnia, de ennek minimális alapfeltétele az, hogy nézeteiért ne legyen cenzúrázva. Most a magyar-magyar helyzetről írnák, a felvidéki viszonylatban. Én például a nézeteimért rendszeresen cenzúrázva vagyok az összes felvidéki médiákban. Általában olyan vádakkal illetnek, ami sohasem a tartalomról szól, hanem az írásaim helyesírási, vagy más jellegű hiányosságairól. Ez megy már 6 éve. Több tucatnyi írás küldtem például a bumm.sk, a felvidek.ma-k, de az eltelt 3 évben semmit sem jelentettek meg. Miért is? A tartalma miatt, de az ok mindig az volt, hogy nem méltó a leközlésre, mert nincsenek az írásaimnak hírtartalmuk. Mikor cáfoltam ezeket a vádakat, hogy az említett honlapokon olyan írások is megjelennek, amelyek inkább az ellenlábasainknak ad média teret, reklámfelülelet, vagy az igazság elfedése a cél, ilyenkor már válaszokat sem kaptam, hanem más formában voltam támadásoknak kitéve. Pedig soha semmi mást nem csináltam, mindig az igazságot írtam le, hogy a felvidéki magyarság minél több kézből legyen informálva, hogy felnőtt magyar nemzetrészként maga dönthesse el, az olvasó maga dönthesse el, hogy az az egyoldalúan bemutatott út e a helyes, amit a politikusaink sulykolnak belénk, vagy van más út is. Ennek a portálnak a tulajdonosa sem nézte sohasem jó szemmel a ténykedésemet, mert néha az írásaimban az igazság kedvéért és a korrekt tájékoztatás okán mertem kritizálni az MKP, annak egyes vezetőt a hibáikért, ezért itt is és más felvidéki magyar médiákban is keresztre lettem feszítve, mondva egy tudatlan, hülye és sziszes ügynök (szerintük, ami persze egy aljas hazugság, ami ártó szándékkal terjesztik egyesek) ne beszéljen bele az okos politikusaink ügyeibe, ők jobban tudják mi jó nekünk, mi nem. Sajnos az eredmény ismerjük. Ha mi magyarok sem tudunk Felvidéken megegyezni alapvető számunkra fontos témákban, de főleg a másságot, más nézeteit mi magunk is lenézzük, cenzúrázzuk, akkor hogyan várhatjuk el a szlovák médiáktól, hogy a mi szlovákra fordított magyar nézeteinket megtűrjék a honlapjaikon. Tudja kedves admin a nagytakarítást inkább a saját házunktájékán kéne elkezdeni. Most amit ide leírtam, nem ártó szándékkal írtam, csupán a tárgyilagosság kedvéért. Szívesen elvitázgatok ebben a témában bárkivel, s lehet mindjárt azzal kezdeni, hogy tükörbe nézünk és orvosolgatni, gyógyítgatni kezdjük a bajainkat, nem a sajátjaink cenzúrázásával. hanem a nézetik tárgyilagos megvitatásával. Pl. ezzel, tudjátok Fölvidéken a mai napig csak egyetlen egy autonómia tervezet létezik, amit Tőkés és Duray urak mis megkaptak, Tőkés személyesen vette át, mégis nemrég egy budapesti KMAT tanácskozáson az hangzott el, Felvidéknek még nincs tervezete. Sohasem mondtam, hogy a 2007-es tervezetünk tökéletes és nem kell rajta semmit sem javítani, mindig azt állítottam egy vitaanyag, amiről vitázni kell, még maga Duray úr is úgy vélekedett róla a Magyar Nemzet újságírói kérdésére: „Nyilvánvaló, hogy vannak benne olyan részletek, amelyek erősen vitathatónak tartok, például az általa kijelölt területet említeném meg ezen a helyen. Ám ha létezik egy ilyen anyag, nem démonizálni, hanem vitatkozni kell róla.” (Magyar Nemzet - Zsebők Csaba) Nos ezek a viták tudatosan elmaradtak, sőt a tervezet létét is manapság tagadják, vagy csak egyszerűen annak elkészítőjét és magát a tervezetet is lehülyézik.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket