Szlovákul hirdethetsz, magyarul nem. Az egyenlő esélyek miatt…

Február 18-tól a választási törvény értelmében hivatalosan is beindul a kampány. Megjelennek a TV szpotok, kerekasztal beszélgetések, stb. A politikai pártok igyekeznek minden lehetőséget megragadni arra, hogy eljuttassák üzeneteiket a választóhoz, aki majd dönt.

E sorok szerzője, nem titok, pillanatnyilag az egyik politikai párt kampánystábjában is tevékenykedik. Ennek kapcsán a közszolgálati Szlovák Rádióban egy érdekes helyzettel szembesült, mely úgy gondolom, olvasóinkat is érdekelheti.

Mint tudjuk, a hír az, ami az emberekhez eljut. Amiről nem tudunk, az olyan, mintha nem is létezne. A médiahirdetések összeállításánál így evidens, hogy az írott és elektronikus sajtó esetében az adott párt a televíziókban, rádiókban is szeretne élni a programjáról való tájékoztatás lehetőségével. Kivéve, ha falakba ütközik, mint ahogy a Pátria rádió esetében történt.

A Pátria falai

 hirdetes_400x285  

A Pátria Rádió (A Szlovák Rádió 5 csatornája) a Szlovákiában élő nemzetiségi kisebbségeknek és etnikai csoportoknak sugároz adásokat az ő anyanyelvükön.

A szerző a Pátriába szánt programtájékoztató hanganyag megrendelésével felkereste a Szlovák Rádió illetékesét. Meglepetésére azt a választ kapta, hogy ez nem lehetséges, mivel a közmédia vezetőségének döntése értelmében rádió szpotok csak a szlovákul sugárzó Szlovák Rádióban(SRo 1: Rádio Slovensko) igényelhető, a magyar nyelvű Pátriában nem.  "Az egyenlő esélyek miatt, a Pátriában ugyanis csak a magyarok hirdetnének" – jött a tájékoztatás.

E sorok szerzője felvette hát a kapcsolatot Lovász Attilával, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) nemzetiségi adásainak vezetőjével, aki ígérte, rákérdez az esetre. Az erről szóló Facebook kommunikációt lásd alább:

patria1.jpg

patria2.jpg

Lesz megoldás?

Itt tartunk hát pillanatnyilag, egy nappal a hivatalos kampányidőszak kezdete előtt, és várjuk a választ a miértre. Annál is inkább, mivel úgy gondoljuk, más pártok is szívesen prezentálnák elképzeléseiket a szlovákiai magyar rádióhallgatóknak. Elvégre ugyanúgy megérdemlik anyanyelvükön mindazt, amit a Szlovák Rádió hallgatói megkapnak.

Zárásként megjegyeznénk, hogy a Szlovák Rádióhoz hasonlóan a Szlovák Televízió ugyanúgy több csatornát tart fenn (STV 1 és STV 2), ott azonban nincs megkötés. A hirdetők számára a választási kampányban mindkét csatorna rendelkezésre áll. A Szlovák Rádió magyar nyelvű csatornája vajon miért nem?

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói-oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!