Minél előbb ráébredünk a valóságra, annál hamarabb leszünk képesek reagálni.

Nem, kedves olvasó, az alábbi cikk nem a Körkép véleménye. Ezek a sorok az újságírás szégyenének tollából jelentek meg szlovákul, a SME című szlovák jobboldali liberális napilapban.

 

A Most és az MKP által aláírt kisebbségi minimum nem tartalmaz semmit, ami egy demokratikusan gondolkodó szlováknak gondot kéne hogy okozzon, és amiről nem lehetne korrekt tárgyalást folytatni.

Jó lenne viszont, ha az abban foglalt állítást, miszerint „a szlovákiai magyarság a magyar nemzet része” a felek pontosítanák (kulturális vagy politikai értelemben? Milyen mértékben?) főleg abból adódóan, hogy Szlovákiával kapcsolatban csak mint „állampolgárok“ vannak megemlítve.

De ez hosszú filozofálást igényelne a közösségi identitás összetettségéről. Ennél rosszabb, hogy a hónapokig tárgyalt dokumentum nem tartalmaz semmi újat. A választási programok és a kisebbségi követelésekből ismert általános okosságokat ismételgeti csak.

Az alkotmány preambulumának módosításáról, nyelvi egyenlőségről, magyar püspökről, kulturális és oktatási autonómiáról már legalább húsz éve szónokolnak.

Az, hogy eddig nem valósultak meg, nem elsősorban a magyar politikusok és az úgynevezett civil szféra bűne. Az viszont az ő saruk, hogy húsz év többé-kevésbé demokratikus fejlődés és párbeszéd után eredményként a célok jegyzékét prezentálják, nem pedig egy reális programot, mellyel az államalkotó nemzet többségével együtt meg lehetne ezeket megvalósítani.

Természetesen, ha valaki úgy gondolkodik, mint az MKP elnöke, Berényi, aki az aláírás után megismételte saját tézisét, miszerint „Szlovákiában az a titkos terv, hogy a szlovákiai magyarság megszűnjön“,  használati utasításra a célok megvalósítása érdekében nincs is szükség.

mert ha a másikról eleve azt feltételezzük, hogy likvidálni akar bennünket, ebből akaratlanul is az következik, hogy felesleges az a támogatáskeresés a szlovákoknál, ami a kisebbség megmaradásához szükséges.

A szlovák többség támogatása nélkül viszont soha semmi nem fog megvalósulni. Ilyen gondolkodás mellett a dokumentum aláírói csak egy papír fecnit csinálnak belőle, mellyel felesleges foglalkozni.

Forrás: SME. Fordítás: Körkép

Peter Morvay „művének” tanulságai számunkra:

  1. A naiv embert gyakran éri meglepetés. Peter Morvay ennek kockázatát minimalizálja, hogy még véletlenül se érje meglepetés a szlovákokat. Még véletlenül se csodálkozzanak rá a világra egy szlovákiai magyar összefogásból adódó pozitívum megjelenése láttán.
  2. Peter Morvay azt is sugallja, hogy nekünk, magyaroknak nem marad más, csak az alkalmazkodás. Ne kérjünk semmit, álljunk csak be szépen a sorba.
  3. Nekünk viszont be kell fejeznünk az állandó alkalmazkodást.
  4. Mi sem lehetünk naivak. Ki kell végre nőnünk a romantikus hozzáállást. Annak illúzióját, hogy a szlovákok nyitottak a magyarok felé, csak nem ismerik eléggé a valóságot, ezért érveket kell összeírnunk, és megvitatni velük a dolgokat. Mert meggyőzhetők. Ez romantizálás. Az érvek ugyanis itt teljesen feleslegesek. Megértésükhöz, befogadásukhoz ugyanis a legtöbb esetben (tisztelet a kevés kivételnek, és 4-5 ilyen személyt ismerek) nincs akarat. Itt kőkemény mediális manipuláció folyik, melyben jelenleg vesztésre állunk.

Minél előbb ráébredünk a valóságra, annál hamarabb leszünk képesek reagálni.

Király Zsolt

 hirdetes_300x300  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!