Karaktergyilkosság egy ország ellen. Immár sokadszor. A szlovák újságírás szégyene újra írt. Peter Morvaynál, mint már annyiszor, most is Magyarország teljes lejáratása a cél. Minden áron. Ezúttal a szokásosnál is durvább formában.

A hónap kommentára rovatunkban Morvay decemberi írását közöljük. Elsősorban magyarországi olvasóink érdekében, hogy lássa és olvashassa mindenki, mit művel immár hosszú-hosszú idő óta ez a megszállott. Bár alig egyharmadán vagyunk túl még csak a hónapnak, a SME kommentátorának legújabb förmedvényét nehéz lesz idén alulmúlni. Íme a teljes cikk magyarul.

Csak zsidózni ne kelljen

A magyar kormány azért ítéli el a Jobbik nyílt antiszemitizmusát, hogy elrejtse, ő maga is hasonló ideológiával tömi szimpatizánsait.

Matolcsy György magyar nemzetgazdasági miniszter, aki világszerte arról ismert, hogy virtuális világban él, tegnap (szerk. megj.: december 6-án megjelent) a Heti Válasz című  kormányzati hetilapban megjelent rovatában egy „veszélyes“ könyvről ir, melyet elolvasott. A könyv egy „titokzatos európai agytröszt“ világuralmi koncepcióját vázolja fel.

A kormánylapi bélyeg teljesen helyénvaló. A Heti Választ Orbán Viktor első kormánya alapította közpénzekből, és ma is különféle indokokkal megítélt közpénzeknek köszönheti létét. Matolcsy ebben dicséri a kínai kormányzati rendszert, amely a demokráciától eltérően vezetőit nem szavazással, hanem érdem szerint választja. A mai Magyarország is állítólag olyan mint Kína, mert ott is a teljesítmény számít.

A SME és az újságírás szégyene

Matolcsy demokráciát megvető ábrándozása a világot irányító titkos erőkről leginkább a fasisztoid Jobbik képviselője okozta botrány fényében tűnik ki, aki nemrég a zsidók összeírását kérvényezte a parlamentben. (Megvádolta az izraeli-magyar kettős állampolgárokat azzal, hogy nem lojálisak a Magyarországhoz. Hasonlóan, ahogy a szlovák politikusok is teszik ugyanezt idehaza a kettős állampolgársággal rendelkező szlovákiai magyarokkal szemben.)

A kormánypolitikusok úgy próbálták ismét megelőzni a nemzetközi botrányt, hogy kijelentették „a kormány a lehető legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista és antiszemita megnyilvánulással szemben.“

A különböző kormányzati intézmények hasonló botrányokra adott reakciói összehasonlítása után gyorsan kiderült, hogy már hónapok óra ugyanazt a központilag előirt szöveget ismételgetik, amelyen még csak meg sem próbálnak változtatni. A magyar diplomaták újra parancsba kapták, hogy dicsérő cikkeket küldjenek ki a kormány szélsőségekkel szembeni harcáról azon országok médiumainak, ahol tevékenykednek.

Ádáz harc

Elég azonban csak belehallgatni Orbán és párttársai nyilvános beszédeibe, hogy az ember más képet kapjon. Inkább ahhoz hasonlót, amely Matolcsy szövegéből is kitűnik. Megtudjuk, hogy a magyarok összes történelmi sérelmeiért és mostani gazdasági nyomoráért a pénzügyi világuralom tehet, amely arra törekszik, hogy megfojtsa őket, és amellyel az Orbán-kormány a nemzet megmentése érdekében ádáz harcot vív.

A kormány dolga azonban nehéz, mert a világ magyarellenes erőit hazai szövetségesek, árulók, idegenek segítik, akik gyakran csak magyaroknak adják ki magukat. Rájuk vonatkozik Orbán 2005-ös kijelentése, mely szerint a magyar ellenzék „genetikailag úgy kódolt, hogy amint lehetőséget kap, megtámadja saját nemzetét.“

Peter Morvay (SME)

Hasonló magyarázatért nem kell a határon túlra menni. A pozsonyi magyar konzul, Moraván Zsolt tavasszal, az 1848-as forradalmi megemlékezés alkalmával Dunaszerdahelyen a jelenlevőknek elmesélte, hogyan álltak ellen akkoriban a magyarok a Habsburgoknak, akik mögött „a teljes Rotschild bank“ állt. Az orosz katonák állítólag csak azért győzték le a magyarokat, mert a Kárpátokon keresztül vezető utat egy áruló „román pásztor“ megmutatta nekik.

Ha valakinek ismerősen hangzik az ehhez hasonló érvelés, az nem a véletlen műve. „A Fidesz gátlás nélkül használja a múlt század 30-as éveinek magyar antiszemita szótárát és érveit a kormányzat nagyon ködösen megfogalmazott ellenségeivel szemben: nemzetközi összeesküvések, spekulánsok támadnak Magyarországra, értelmiség gyökerek nélkül, dekadens liberálisok és így tovább. Soha nem használja viszont azt a szót, hogy zsidó. Betartva az 1945 után bevezetett tabut.“ írja Széky János publicista.

A valós nevén

A Jobbik retorikája a Fidesz retorikájától gyakran lényegében csak abban különbözik, hogy a Jobbik az ellenséget a valós nevén nevezi meg. Hogy szimpatizánsainak még véletlenül se legyenek kétségeik afelől, hogy kiről is van szó valójában. Meg azért is, hogy a Fidesszel ellentétben úgy mutathassák be magukat, mint akik nem félnek. A Fidesz pedig ellenkezőleg, a Jobbik szókimondását használja ki, hogy úgy mutathassa be magát, mint az értelmesebb. Hogy a nyílt antiszemitista megnyilvánulások elítélésével elfedje, ő is ugyanazt mondja. Egyetlen tiltott szót kivéve.

A kormány antiszemitizmus elleni harcának álszentségét mutatja e téren az Orbán kabinet legnagyszabásúbb PR projektje, a Raoul Wallenberg emlékév. Ennek keretében a zsidók megmentőiről a holokauszt során Somorján, Szlovákiában is zajlott egy kihelyezett konferencia.

Az emlékév lefolyását felügyelő bizottság tagjai közt megtaláljuk Orbán volt főtanácsadóját, a budapesti Terror háza Múzeum igazgatóját, Schmidt Máriát is. A múzeum azzal a céllal jött létre, hogy a totalitárius rendszerek szörnyűségeit bemutassa. A megnyitás után azonnal botrányt váltott ki azzal, ahogy a magyarok felelősségét bagatellizálta a holokauszt miatt. Maga Schmidt többször felhívta magára vonta a figyelmet olyan kijelentéseivel, hogy a holokauszt csak egy peremepizódja volt a második világháborúnak.

Az érdekes viszont az, hogy Orbán és társai legélesebb magyarországi bírálói sem feltételezik, (a Jobbiktól eltérően) hogy meggyőződéses antiszemiták lennének. Az amit csinálnak, csak a politikai cinizmusnak csúcsa. Arra törekszenek, hogy saját hibáikat képzeletbeli ellenségek kitalálásával leplezzék, nem gondolva a veszélyre, amit ezzel felélesztenek. Törekvések, hogy saját szavazótáborukat állandó  harci készültségben tartsák, amelyben az antiszemitizmus különféle fokozatokban valóban jelen van.

Peter Morvay (SME): Len nepoužiť slovo Žid

Fordítás: Körkép.sk

További ajánlott írások:

1. Peter Morvay, a SME és az újságírás szégyene

 hirdetes_400x285  

2. A tehetetlenség bizonyítéka

3. Éljen a sajtószabadság!

4. Szlovák-magyar megbékélés? Felejtsük el, nem érdek

Csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!