Az év végi visszatekintések után ezúttal saját bizonyítványukról számolunk be önöknek. Íme a nyugta, amit olvasóinktól kaptunk. Kik, mennyien, honnan, mit olvastak legtöbben 2012-ben? A Körkép összefoglalója 5 éves működésének eddigi legsikeresebb évéről.

Tavaly összesen 255 bejegyzésünk volt, ami 43-al több mint tavaly. Átlagosan tehát 1,4 naponta frissültünk. Ezen kívül 16 szlovák cikkünk is született, havonta legalább egy. Lehet, hogy kevesebben tudják, de a Körkép.sk a szlovákiai magyar internetes portálok közül leghosszabb ideje teljes értékű szlovák felülettel is rendelkezik. Ide mi magunk publikálunk szlovákul immár ötödik éve olyan témákban, melyek véleményünk szerint a szlovákokat is érdekelhetik. Örömünkre szolgál, hogy sorainkat korábban az év újságírójának megválasztott szlovák újságíró is gazdagítja.

 

A tavaly beérkezett hozzászólásokat most nem számoltuk össze, de aki olvas bennünket, az tudja, nemegyszer komoly vita alakult ki egy-egy írásunk alatt, mely tovább folytatódott a szlovákiai magyar mediális térben is. Oldalunkon továbbra sem tűrjük a trágárságokat, moderálnunk mégis csak a legritkább esetben kellett.

Odafigyelve arra, hogy olvasóinkat modern, felhasználóbarát, kellemes felület fogadja, folyamatosan modernizáljuk az oldalt. Erre 2012-ben is sor került. Drupalról wordpressre váltva alapvető dizájnváltást végeztünk, amire rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Örülünk, hogy fejlesztésünk az önök tetszését is elnyerte.

 hirdetes_400x285  
Beépített tudósítónk a 2012-es Balaton Soundon 🙂 - a képre kattintva olvashatjátok beszámolóját

Az olvasottsági mutatókat a google analytics rendszerében figyeljük. És bár az Új Szó egy ideje már nem, a Bumm pedig csak a legritkább esetben tallóz minket, 2012-ben 280 ezer oldalmegtekintést kaptunk (tavalyhoz képest + 27 %) emellett 150 ezer látogatónk volt (egyharmaddal több, mint tavaly.) Ezek a számok akár már hirdetési szempontból is érdekesek lehetnek.

A legkifejezőbb olvasottsági mutató egy webfelület esetében talán az egyedi látogatók száma, azaz hogy hány különböző IP címről/hány különböző személy olvassa. Esetünkben ez a szám 2012-ben 73 ezer, ami 38,54 %-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Erre vagyunk a legbüszkébbek!

A Gombaszögi Nyári Táborban Bugár Béla is bepózolt a Körkép logóval és szerkesztőnkkel

Főleg, hogy saját szerveren futunk, nem pedig a nagy blogszolgáltatók valamelyikén (blog.hu, blogspot, blog.sme.sk, stb.), melyek eleve produkálnak bizonyos alap-olvasottságot (pl. Index címlap). Véleményünk szerint így tudunk a leginkább eljutni célközönségünkhöz, akik legfőképp a szlovákiai magyarok. Az adatok azt támasztják alá, hogy ezt helyesen gondoljuk.

Mivel olvasóink 60,3 %-a (a google ezt is méri) Szlovákiából érkezett, túlnyomó többségük pedig magyar, elmondhatjuk, hogy cikkeink mondanivalója minden hatodik szlovákiai magyarhoz eljutott. Ez egy túlnyomórészt önerőből működő portál esetében véleményünk szerintünk elismerésre méltó eredmény. A potenciális hirdetőink számára készített médiaajánlatunk itt tekinthető meg. A legtöbb kattintás Pozsonyból, Somorjáról és Komáromból érkezik.

              Hirdess a Körképen. Médiaajánlat portálunkon való banner-hirdetés elhelyezésére

További 28 %-ot képeznek a Magyarországról (elsősorban Budapestről) érkező internetezők, 2,5 %-kuk pedig Csehországból kattint ránk. Megduplázódott az erdélyi és délvidéki olvasóink száma, több mint a felével többen olvasnak bennünket Amerikából és Ausztriából, az Európai Parlamentnek köszönhetően Franciaország és Belgium is az élbolyban végzett. Csakúgy mint Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Kanada, Svájc vagy Japán. 2012-ben összesen a világ 104 országából kaptunk találatot (2010-ben a világ 83, 2011-ben a világ 86 országából érkeztek.) Érdekességként, Afganisztánból két cikkünket is megnyitották.

Ami a hálózati szolgáltatókat illeti, a leggyakoribb szerverek között Szlovákia, Csehország és Magyarország egyetemein kívül a Harvard Egyetem, a Slovnaft, a szlovák közmédia, az Új Szót is kiadó Petit Press, valamint a szlovák, a magyar és az európai parlament szervereiről is gyakran kapunk találatokat.

A legolvasottabb írásaink 2012-ben:

1. Hollywood fellegvára: FC Barcelona – 5062 olvasás

2. Peter Morvay, a SME és az újságírás szégyene – 3465 olvasás

3. Nyílt levél Bugár Bélához – 3026 olvasás

4. Merre tovább, MKP? – 2954 olvasás

5. Trianon és a Szlovákmagyarok – Interjú Galán Angélával – 2936 olvasás

6. A jövő Chelsea-je – 2143 olvasás

7. A. Nagy pénzosztás – Szlovákiai magyar valóság IV. – 2109 olvasás

8. Menekülnek a szlovák cégek Magyarországra – 1995 olvasás

9. Szétverték a magyar nyelvű Párkány táblát – 1853 olvasás

10. Nezamestnaným štát nemusí zakazovať prácu na dohodu. Už ich o ňu v lete obral – 1768 olvasás

11. „Anyanyelvünk magyar, nemzetiségünk szlovák“ – 1720 olvasás

12. Nem voltunk okosak – 1672 olvasás

13. Ezért mondott le Vörös Péter, a Most-Híd politikusa – 1637 olvasás

14. Lopják a magyar választóinkat – 1631 olvasás

15. Moutass valami újat – 1554 olvasás

Slovenskóóó – 1554 olvasás

17. Madari.sk – Így nem fog menni – 1543 olvasás

18. Az asszimiláció térképe – 1510 olvasás

19. Somorján már az MKP-nak sem fontos a kétnyelvűség? – 1501 olvasás

20. Szlovák-magyar megbékélés? Felejtsük el, nem értek – 1490

21. Aminél már nincs lejjebb – 1482

22. Vita a Kerekasztalnál – Feszty Zsolt és Orosz Örs indokol – 1450 olvasás

23. Berényi és Bugár a Gorilláról – 1397

24. F1: 2012 a világbajnokok éve – 1354

25. Halász Béla: az új párt támogatási háttere homályos – 1207 olvasás, stb.

Láthatóan a témakörök széles spektruma érdekli olvasóinkat. A legolvasottabb cikkek között sport, politikai, mediális, társadalmi és kulturális témával foglalkozó írások is szerepelnek. A TOP-ban pedig ezúttal is szerepel szlovák írás.

Továbbra is valljuk, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok javítása érdekében elengedhetetlenül szükséges a szlovák nyelven való véleménycsere, hogy az üzenet eljuthasson a címzetthez. Felismerve ezt a közelmúltban több új, hasonló kezdeményezés is megjelent.

Támogass minket! Megteheted ezt az alábbi linken, vagy a 4005616224/7500-ás számlaszámon.

2012-ben tehetséges, új szerzőkre tettünk szert, sokan pedig vendégszerzőként fejtették ki véleményüket nálunk vagy itt, vagy a közösségi oldalon. Nagyot ugrott kedvelőink száma a Facebookon, ahol pillanantnyilag 1501-nél tartunk ott, azaz több mint másfél ezren követnek bennünket (a tavalyi 890-hez képest egy év alatt ez 610 új rajongó.) Köszönjük.

2012-ben a Tour de France-t is élőben követtük végig. Írtunk is róla - kattints a képre!

Terveink 2013-ra

Amit ígérni tudunk 2013-ban, az a szlovákiai magyarságot foglalkoztató fontos események nyomon követése és értelmezésén kívül más témakörök (történelem, kultúra, külpolitika, irodalom, sport, gazdaság) is még hangsúlyosabb megjelenése, folyamatosan bűvölő szerzői gárdánknak köszönhetően.

Itt ragadnánk meg az alkalmat, és ajánljuk fel felületünket további új szerzők előtt is. Szívesen fogadunk mindenkit, aki eredeti ötlettel, javaslattal, elképzelésekkel rendelkezik, és szeretne a Körképen publikálni.

Hogy együtt folytassuk megkezdett utunkat, azaz a felvidéki és anyaországi magyarokkal, valamint a szlovákokkal való konzultációt közös dolgainkról.

Köszönjük még egyszer minden kedves olvasónknak az öt éve töretlenül növekvő bizalmat!

 

A Körkép szerkesztősége

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!