A szlovák kormányfő pénteken interjút adott a „magyarul megjelenő szlovák napilapnak” (via: SME), mely hétfőn közölte a beszélgetést. Kivonatok belőle.

Robert Fico: (…) 2012 áprilisában elmondtuk, hogy a kisebbségi jogokban maradnia kell a status quónak, és amint látják, semmilyen lépést nem tettünk, amely ezt megsértené. (…)

Mózes Szabolcs és Veres István (Új Szó): semmi reakció!

Körkép: 1. hiba. . Az Új Szó újságíróinak egyrészt rá kellett volna mutatniuk, hogy már a kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesi poszt kormánybiztosi szintre való degradálása is a status quo megsértését jelenti. Másrészt fel kellett volna hívniuk a kormányfő figyelmét, hogy a szlovákiai magyarok száma napi 17 fővel csökken. A status quo fenntartása ennek a (szlovák részről kedvező) folyamatnak a fenntartását jelenti.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

RF: (…) Csütörtökön, amikor Dunaszerdahelyen a nőnapon részt vettem – ahol, mellesleg telt terem volt –, a szélsőségesek már ott álltak az épület előtt…

MSz és VI: …keddi kijelentései után csodálkozik ezen?

 hirdetes_810x300  

Körkép: 2. hiba. Az Új Szó újságírói nem kérdeztek rá, mit is tartott szélsőségesnek a kormányfő, nem védték meg az ott felsorakozott tüntető civileket, helyette elfogadták Fico definícióját, és igazodtak ehhez.

DS
Kép: Gyurcsó Zoltán (FB)

RF: (…) Azt sajnálom a leginkább,hogy egyesek arra várnak,hogy felpattanhassanak, s a mečiari időkhöz való visszatérésről beszélhessenek. Csak az ürügyre várnak. Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány

élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat.

Körkép: 3. hiba. MSZ és VI itt sem szólt közbe, nem reagáltak, hogy a kormányfő felcserélte az okot és az okozatot. Az ürügyet ugyanis átgondoltan ő maga szolgáltatta, amit most hasonlóan átgondoltan árnyalni próbál. Ugyanúgy nem tették helyre a kormányfőt, hogy a népszámlálási mutatók, a magyarság vészes fogyása, az Alkotmánybíróság előtti tüntetés Kassán, Fico állampolgárság-kobzó törvénye, vagy a magas munkanélküliség és a dél-szlovákiai régió elhanyagolása mind-mind arról tanúskodnak, hogy a magyar kisebbség nem éppen a legjobban érzi most magát. Helyette lényegében 15x feltették Ficonak ugyanazt a kérdést, 15x esélyt adva neki, hogy elmondhassa, mennyire sajnálja a félreértést. De semmi olyat nem tudtak kihúzni belőle, amit ő maga nem akart elmondani.

RF: (…) sajnálom, ha ezt a többi kisebbség magára vette, és másként értelmezte. Nem ez volt a célom. És tényleg, mintha valakik csak az ilyen kijelentésekre várnának, mint a szélsőségesek tegnap Dunaszerdahelyen, hogy ne essünk ismét egymásnak. Ezt én elutasítom.

MSZ és VI: Tapasztalt politikus, tudnia kellett, hogy a beszédnek csak ilyen visszhangja lehet.

Körkép: 4. hiba. Milyen visszhangja? Szélsőséges visszhangja, ahogy a kormányfő sseretné láttatni? Ha igen, konkrétan miben nyilvánult meg a szélsőségesség? Az újságírók ismét könnyűnek találtattak, és anélkül hogy tudatosították volna, igazodtak Ficohoz.

Összegzés: Elmondható, hogy egyetlen magyar nyelvű napilapunk újságírói nemhogy sarokba szorítani, de még megszorongatni sem tudták Robert Ficot. A szlovák kormányfő a múlt héten több lépcsős, átgondolt politikai-kommunikációs lépést hajtott végre. Kedden előhúzta a magyar kártyát, csütörtökön leutazott a magyarok közé, hogy megteremtse a „szélsőséges tüntetés“ lehetőségét, majd pénteken interjút adott a magyaroknak (melyről a szlovák sajtó is beszámol), hogy befejezhesse amit elkezdett, elmondva azt is, mennyire sajnálja, hogy félreértelmezték szavait, pedig számára a csend és a nyugalom a legfontosabb.

Az Új Szó riporterei pedig lényegében felkészületlenül asszisztáltak Fico játékához.

Király Zsolt

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

További jegyzetek a témában:

1.

2.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!