Elindult a szemeszter, ezzel együtt pedig a pozsonyi Comenius Egyetem Újságíró Tanszékének Off Record estjei is. A kezdés erősre sikerült, hiszen a két vendég Alexej Fulmek, a Petit Press vezérigazgatója és Oliver Brunovský, a Trend Holding ügyvivője, a TREND hetilap harmadszor kinevezett főszerkesztője voltak.

1383486_676006332409774_1173005386_n
Brunovský (baloldal) és Fulmek.

A beszélgetés a Good Journalism = Good Business címet kapta, a vendégek azt a témát járták körül, hogy mennyire éri meg minőségi újságírónak lenni. A helyzet a szavaik alapján nagyon elkeserítő – ezek szerint Szlovákiában egyedül a Nový Časnak éri meg újságor írni. Fulmek beszélt például a Sme-ben és a Petit Press-ben végbement változásokról – az utóbbi öt év alatt 10 millió eurót veszítetta bevételeikből a kiadó (a válság előtt 38-39 millió eurós rekord bevételei voltak), dolgozói száma 780-ról 580-ra, és az újság oldalszáma 28-ról 24-re csökkent. Idén lesz pedig az első olyan év, amikor az online kiadásból származó bevételek utolérik a nyomtatott kiadás bevételeit, ami arra mutat – közel már a napilapok vége.

„A napilapok közül néhányan biztosan tönkremennek, sok ugyanis a jelenlegi öt, néhányan megmaradnak egyfajta „kirakat-terméknek“. Drágák lesznek, 1 € feletti árral, és alacsony, 20-30 ezres napi példányszámmal jelennek majd meg. Az online viszont további fejlődés előtt áll“ – vázolta a jövőképet Fulmek.

1380168_676006335743107_2145734950_n

Brunovský a saját szakmáját nem látja ennyire feketén. Míg a napilapok online felületén óriási a nyomás, hogy az esemény után azonnal, a lehető legrövidebb időn belül, akár pár perc múlva már hírt adjanak róluk, és a cikket később folyamatosan frissítik, a hetilapokon nincs ekkora nyomás. Ennek ellenére Brunovskýra szegeződik most a médiavilág szeme, hiszen a Trendtől hangzatos nevek távoztak, szinte az egész „elitcsapat“ kicserélödött – Gabriel Beer sztároknyomozóval az élen.

A reklámbevételekbe az olvasók számának folyamatos csökkenésén kívül még egy dolog „belerondított“. Eddig az újságokba a reklám nyomta a pénzt, ez adta meg a szabadságot, hogy viszonylag szabadon eldönthették miről írnak. Az utóbbi időben azonban olyan portálok jöttek létre, mint az Azet vagy a Centrum, globális szinten pedig a Facebook, ahol nincs tartalom, illetve a tartalmat saját maguk az olvasók készítik ingyen, és óriási forgalmat generálnak. Nem véletlen, hogy a nagy, eredetileg a nyomtatott lapokkal foglalkozó kiadók is mindinkább ide öszpontosítanak, ebbe az üzletbe szállnak be – a Ringier Axel Springer megvette az Azetet, a Pluska pedig a Centrumot. „Ha 100 eurónyi értékű hirdetés átmegy a nyomtatott kiadásból az online-be, abból 70 euró más játékosoknál landol“ – fogalmazott Brunovský.

 hirdetes_810x300  

És ha már a vásárlásnál tartunk, az este folyamán természetesen nem hagyhattuk ki az utóbbi idők legnagyobb médiabusiness-ét, Andrej Babiš cseh-szlovák üzletember és újabban politikus esetét az Ecopress-szel. Fulmek elmondta, Babiš a tapasztalatlanáságáról tett bizonyságot, mikor az akvizíció másnapján bele akart szólni, hogy mit írjon róla saját újsága, de megtanulta a leckét. „Ő az a tipikus „kockázatos befektető“, aki rontja a saját vállalata hírnevét. Meg kellett értenie, hogy ha nem akarja tönkretenni saját lapját, minél messzebb kell magát tartania tőle.“ – elemezte Fulmek. Brunovský hozzáfűzte, hogy ez a fajta látható befolyás azonban még mindig kevésbé káros, mint amikor nem látni azokat az embereket, akik az újság mögött állnak. „Ilyen például a Pravda napilap esete. A napilap mogött láthatatlan emberek állnak, és fenntartását is csak a saját részvényesei támogatják.“ – állítja Brunovský és Fulmek is csak bólogat hozzá. Számításaik szerint már rég le kellett volna húzniuk a redőnyt. „Ha kivonulna megölük a szponzor, egy-két hónap alatt tönkremennének.“ – teszi hozzá.

IMG_20131008_192900[1]
Alexej Fulmek
Mindenki úgy próbál megélni, ahogy tud. A SME például újabb és újabb szervíz témákkal áll elő, ilyen a reštaurácie.sme és a natankuj.sk portálok működtetése. De a webről is „újrahasznosítják“ az anyagot, havilap formájában megjelenve, ami egész szép kis hasznot hoz. Ezzel az újrahasznosítással azonban a minőség is egyre csökken. Míg a bloggervilágban éppen fordítva történik – egy blogger pár évvel ezelőtt még kiskutyás és kiscicás képeket posztolgatott, ma viszont jó néhányan már a komoly oknyomozó újságírókkal konkurálnak. Végül Brunovksý mondta ki az est zárszavát – hiába, a jó újságírás ott végződik, ahol a jó üzlet elkezdődik.

Lengyel Diana

A képek forrása: az Off record hivatalos FB oldala és a Körkép.sk Instagram oldala
Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott linkek:

Az Off record weboldala és Facebook oldala

A korábbi beszélgetésekről szóló cikkeink:

Ingyen szex

Miért hagytam abba az újságírást?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!